Raad van State deelt kaakslag uit aan stadiondossier Club Brugge

  De plannen voor het nieuwe stadion.

  Een arrest van de Raad van State stuurt de stadionplannen van Club Brugge danig in de war. Er mag dan toch geen nieuw stadion gebouwd worden langs de Blankenbergse Steenweg nadat verschillende mensen daar beroep tegen hadden aangetekend. De landskampioen droomde ervan om in het seizoen 2022-2023 al in een nieuwe voetbaltempel te kunnen spelen, maar die droom gaat nu in rook op.

  Voor de duidelijkheid: het nieuwe stadion van Club Brugge zou niet aan de site langs de Blankenbergse Steenweg komen. De nieuwe tempel zou op de huidige site van Jan Breydel komen. Langs de Blankenbergse Steenweg zou Cercle Brugge een stadion krijgen en zouden de oefenvelden aangelegd worden.

   

  Club had van de Vlaamse Overheid in 2017 een vergunning gekregen om de site te ontwikkelen, maar die heeft de Raad van State vandaag dus vernietigd. Volgens de Raad van State doet het nieuwe project de hoeveelheid grond dat in Brugge bestemd is voor voetbal stijgen van 21 hectare naar 71 hectare.

   

  Langs de Blankenbergse Steenweg zou er dus 50 hectare bijkomen en daar tekenden projectontwikkelaars, landbouwers, milieu-organisaties en omwonenden beroep tegen aan.

   

  Of de ambitieuze plannen van Club Brugge deze klap kunnen overleven, is nog onduidelijk. Tegen deze uitspraak van de Raad van State zou geen beroep mogelijk zijn.

   

  "Dit is een ramp", vertelt burgemeester van Brugge Dirk De fauw. "Het gaat niet alleen over voetbal, maar ook over bedrijvigheid. Er zijn ook bedrijven die willen bouwen langs die Blankenbergse Steenweg en dat gaat nu niet."

  Cercle Brugge: "Hopen snel op definitieve doorbraak"

  Bij Club Brugge blijft het stil, Cercle Brugge heeft ondertussen kort gereageerd op de clubwebsite. "De club neemt akte van de beslissing. Cercle zal op korte termijn met de stad bekijken wat de mogelijkheden zijn om een optimale en betaalbare oplossing voor Cercle te kunnen vinden."

   

  "We blijven ons constructief opstellen en hopen zo snel mogelijk op een definitieve doorbraak. Zolang er geen oplossing is, blijft Cercle Brugge zijn thuiswedstrijden in het Jan Breydelstadion spelen."