Pieter Timmers stopt bijna: "Banen trekken ga ik een tijd niet meer doen"

  Pieter Timmers is aan zijn laatste weken bezig in het zwembad.

  Volgende week snijdt Pieter Timmers (32) de laatste wedstrijdweken in zijn carrière aan. Daarna bergt de vice-olympische kampioen op de 100 meter zijn zwemtas op. "Er komt een nieuw leven aan, maar wat het precies gaat worden, weet ik nog niet", vertelt hij in Sportweekend.

  Een half jaar geleden kondigde Pieter Timmers het einde van zijn carrière aan. Volgende week begint hij aan het sluitstuk. Dan duikt hij voor de New York Breakers in het water in de International Swimming League (ISL).

   

  "Daar heb ik nog stevig voor getraind", zegt hij in Sportweekend. "Ik ben niet zo diep gegaan als voor de Olympische Spelen, maar ik heb me er wel voor kunnen opladen. De wedstrijden in Boedapest moeten een leuke fin de carrière worden voor mij."

   

  "Ik ga me sowieso tonen", belooft Timmers, "want ik ben nu eenmaal een wedstrijdbeest."

  Bouwkunde of toch iets anders

  Pieter Timmers staat op een keerpunt. Wat doet hij over een maand als zwemmen verleden tijd is?

   

  "Er komt een nieuw leven aan", antwoordt hij. "Wat het precies gaat worden, weet ik nog niet. Ik heb er al over nagedacht, maar momenteel ben ik nog 100 procent aan het zwemmen. Dan kan je niet zomaar tussendoor je toekomst uittekenen."


  "Ik heb vroeger bouwkunde gestudeerd", geeft Timmers mee. "Het zou logisch zijn om de draad weer op te pikken, maar ik denk dat het toch een ander plan wordt."


  "Ik ben jong genoeg om nog bij te leren. Ik ga zeker niet met een bang hart mijn tweede carrière tegemoet."

  Ik ben jong genoeg om nog bij te leren. Ik ga zeker niet met een bang hart mijn tweede carrière tegemoet.

  Pieter Timmers

  "Ik snak naar rust: voor mezelf en voor mijn gezin"

  Voor de Olympische Spelen van volgend jaar past Pieter Timmers. "Ik doe het nog altijd graag. Zwemmen is geen last voor mij, maar het was moeilijk om er een extra jaar bij te doen", legt hij uit.

   

  "Ik was ook al verhuisd richting Brussel en 4 of 5 keer naar Antwerpen pendelen per dag is onhaalbaar. Zeker als je tussendoor voldoende moet kunnen rusten en eten."

   

  "Ik snak naar extra rust, ook voor mijn gezin", vertelt Timmers, die binnenkort opnieuw vader wordt. "De voorbije jaren heb ik met 200 km/u geleefd, nu is het stilaan tijd om het gaspedaal wat te lossen."

   

  In het zwembad zal Timmers dat zeker doen. "Als ik in Boedapest mijn laatste wedstrijd gezwommen heb, is het voor enkele jaren afgelopen met banen trekken", lacht de vice-olympische kampioen. "Enkel op vakantie zal je me nog eens zien plonzen."

  VIDEO: Sportweekend-reportage Pieter Timmers

  VIDEO: Het volledige interview met Pieter Timmers