Nederland krijgt een musical over het leven van Johan Cruijff

In 2016 overleed de legendarische Nederlandse voetballer.

Bijna 5 jaar na het overlijden van Johan Cruijff wordt gewerkt aan een musical over het leven van de legendarische Nederlandse voetballer. Het stuk moet volgend jaar september in première gaan.

De musical, getiteld "14 de musical", bevat rock, opera en hiphop en gebruikt in de vormgeving een combinatie van digitale projecties en fysieke decorstukken. Wie de hoofdrollen spelen, wordt later bekendgemaakt.

 

Het management van de oud-voetballer is betrokken bij de ontwikkeling, ze vroegen de makers om Cruijff vooral veel te laten praten en voetballen, maar niet te zingen.

 

Een grote rol is weggelegd voor Cruijffs vrouw Danny. "Haar sterke persoonlijkheid en uitgesproken meningen zorgden er mede voor dat het magere jongetje uit Betondorp werd wie hij was", zo laten de makers weten.

 

De voorstelling wordt volgend jaar wekelijks van woensdag tot en met zaterdag opgevoerd in het AFAS Theater in Leusden. De theaterproducent gaat er daarbij van uit "dat er geen drastische maatregelen tegen corona meer nodig zijn".

Cruijff, een legende

Johan Cruijff overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Met het rugnummer 14 schitterde hij als speler bij Ajax, Barcelona, Feyenoord en in de MLS. Als trainer boekte hij ook landelijke en Europese successen met Ajax en Barcelona. Met Nederland eindigde hij 2e op het WK 1974.