Flanders Classics: "Kijk op tv, er is geen reden om naar koers te komen"

  Tomas Van Den Spiegel

  Het Vlaamse voorjaar vindt dit keer in het najaar plaats. Organisator Flanders Classics heeft zo nog 4 koersen op de agenda staan deze maand: Brabantse Pijl (07/10), Gent-Wevelgem (11/10), Scheldeprijs (14/10) en Ronde van Vlaanderen (18/10). CEO Tomas Van Den Spiegel kijkt ernaar uit.

  "We zijn heel erg blij dat het eindelijk zover is", zegt CEO Tomas Van Den Spiegel aan Sporza. "Het is een heel raar gevoel om onze koersen in het najaar te organiseren in zo'n herfstig weer, maar het wordt wel een mooie tiendaagse met die 4 wedstrijden."

   

  Het coronavirus zorgde er in het voorjaar voor dat er helemaal niet gekoerst werd en heeft nu uiteraard ook nog een grote invloed op de organisatie. "Als je puur over het organiseren van de koers praat, is onze aanpak hetzelfde als in het voorjaar", klinkt het.

   

  "Maar het zijn natuurlijk wel uitzonderlijke omstandigheden. Al de praktische zaken rond de koers en zeker alles wat met publiek te maken heeft, moest volledig herdacht worden. Daar zijn we eigenlijk weer vanaf nul moeten beginnen."

   

  "Flanders Classics staat wel bekend om wat het doet voor het publiek en de beleving, dus dat was toch aanpassen. We doen eigenlijk al 7 maanden crisismanagement en de situatie verandert dagelijks. Dat is niet makkelijk en we vloeken nog elke dag. Intussen is ook wel gebleken dat je een koers op een veilige manier kunt organiseren en dat zijn wij nu ook van plan."

  Het is een heel raar gevoel om onze koersen in het najaar te organiseren in zo'n herfstig weer.

  Tomas Van Den Spiegel

  "We willen geen scènes zien zoals in de Tour"

  Veilig, dat wil op dit moment zeggen: zonder publiek. "Er geldt een mondmaskerplicht en in overleg met de lokale besturen is beslist om alle aantrekkelijke punten op het parcours af te sluiten. Dan is er voor de mensen geen reden om te komen. Ook de start en de aankomst zijn publieksvrij", zegt Tomas Van Den Spiegel.

   

  "Wielrennen heeft het grote voordeel dat het heel goed te zien is op tv, beter zelfs dan langs de weg. We vragen dan ook aan iedereen om thuis naar de koers te kijken."

   

  "We willen in Vlaanderen geen beelden zien zoals tijdens de Tour, want zulke scènes zullen ook een rol spelen in de beslissingen van volgend voorjaar. Dat moeten we dus echt vermijden. Beelden zoals tijdens de Tour hebben indirect misschien wel bijgedragen aan de afgelasting van de Amstel Gold Race."

   

  "Iedereen is het erover eens dat het veilig kan als iedereen meewerkt en zijn gezond verstand gebruikt. Het wordt heel atypisch, met heel weinig mensen langs de weg en heel veel mensen voor tv, maar dat is vandaag gewoon nodig, ook voor de toekomst van het wielrennen."