Anderlecht-directeur: "Snap kritiek van fans op transfer Doku voor 100%"

  Doku is geen speler van Anderlecht meer.

  De Belgische clubs maken de balans op na een bijzonder lange zomermercato. Ook zo bij Anderlecht. Bij de buitenwereld is vooral het vertrek van Jérémy Doku blijven hangen. Hoe kijkt sportief directeur Peter Verbeke terug op zijn eerste transferperiode bij paars-wit? 

  "Zit er mee in mijn maag dat Sanneh en Milic nog op Anderlecht rondlopen"

  Peter Verbeke is sinds maart in dienst bij Anderlecht en kreeg er al de coronacrisis, een wijziging van de structuur en een onverwachte trainerswissel op zijn bord. Geen makkelijke ingrediënten om mee aan de slag te gaan op de transfermarkt. "Toen ik hier 6 of 7 maanden geleden begon, was de financiële situatie duidelijk. Ik wist dat Anderlecht er heel slecht voorstond."

   

  "De CFO heeft me ook meteen het leuke nieuws gegeven dat we 15 spelers van de payroll moesten krijgen. En als dat zou lukken, dan was er een budget van 4 miljoen euro om mee op de markt te gaan. Ik heb dus vooral heel hard gewerkt aan uitgaande zijde. Daar hebben we toch 14 of 15 transacties gedaan. En we hebben ook nog iets kunnen winnen op transfers zoals die van Didillon, Roef en Kayembe. Dat was positief."

   

  "Het enige waar ik nog wat mee in mijn maag zit is dat Milic en Sanneh nog op Anderlecht zijn. Die zitten hier aan een heel zwaar salaris en waren niet geneigd om zomaar te vertrekken. Die blijven liever hier trainen dan te vertrekken en hun carrière voort te zetten. Dat is pijnlijk, maar het is zo."

  Ik kreeg bij mijn aankomst meteen het leuke nieuws dat ik 15 spelers van de payroll moest krijgen.

  Peter Verbeke

  Sportief manager Peter Verbeke in de tribunes van KV Mechelen.

  "Interessante transfers met 4 miljoen euro"

  En is er aan inkomende zijde genoeg bijgekomen? Peter Verbeke: "Ik denk dat we met 4 miljoen toch wel interessante transfers gedaan hebben, zowel op huurbasis als definitief. Op huurlingen kan je geen meerwaarde creëren, maar we hadden die spelers sportief nodig. Spelers als Luckassen en Tau moeten jonge spelers omkaderen."


  "En voor mij is het belangrijk dat die spelers allemaal via onze scouting gekomen zijn. De scoutingcel hebben we zes maanden geleden helemaal vernieuwd en dat was voor mij een absolute voorwaarde. Er is een draagvlak voor de nieuwkomers binnen de club. Als de spelers het niet goed doen, zijn er geen excuses. Dan is dat onze schuld."

  Sanneh bij zijn voorstelling in 2018.

  "De transfer van Doku is echt niet goed voor de club"

  De transfer die de buitenwereld zal onthouden is die van Doku naar Stade Rennes. Peter Verbeke: "Daar waren wij niet op voorbereid. Dit is echt niet goed voor de club en het strookt niet met mijn sportieve visie."

   

  "Een jonge speler als Doku moet je op een totaal ander moment verkopen. Als hij al iets bewezen heeft bij Anderlecht, als hij prijzen gepakt heeft en als zijn marktwaarde op zijn top is. Dat zou volgend jaar na het EK zo geweest zijn."

   

  "Maar de financiële situatie van de club is dermate slecht dat we verplicht zijn om dergelijke transfers te doen. Als er geen oplossing gevonden wordt achter de schermen (verwijst hiermee naar de aandeelhouders, nvdr.) dan zal dat zo blijven en dan kunnen we onze sportieve visie niet volledig uitrollen."

   

  "De verkoop van een speler als Doku was nooit "part of the plan". Ik kende de situatie, maar die is gaandeweg nog verslechterd door corona en door het feit dat de aandeelhouders maar niet tot bepaalde overeenkomsten komen."

  Een jonge speler als Doku moet je op een totaal ander moment verkopen. Als hij al iets bewezen heeft bij Anderlecht, als hij prijzen gepakt heeft en als zijn marktwaarde op zijn top is. Dat zou volgend jaar na het EK zo geweest zijn.

  Peter Verbeke

  "Ik snap de kritiek van de supporters op deze transfer voor de volle 100 procent", gaat de sportief directeur voort. "Afgelopen zondag tegen Club Brugge zag ik daar nog altijd spelers als Rits, Vanaken, Dennis, Diatta, ... Die waren er drie jaar geleden ook al. Dat is stabiliteit en het recept voor succes."

   

  "Wij moeten ervoor zorgen dat jongens als Doku, en in het verleden ook Bornauw en Saelemaekers, eerst prijzen pakken met Anderlecht en dan pas vertrekken. Dat is mijn visie op hoe een club gerund moet worden."


  Nu Doku vertrokken is, lijkt de zoektocht naar een volgend goudhaantje al begonnen. De vijver met talent is toch niet onuitputtelijk? "Het is onvoorstelbaar  hoeveel talent er nog zit aan te komen in Anderlecht. Maar we hebben geen 5 spelers meer als Doku."

   

  "Mensen vergeten snel. Een jaar geleden prees iedereen Yari Verschaeren de hemel in, wel misschien krijgt die nu weer meer ruimte om zich te ontwikkelen."

   

  "Daarnaast hebben we ook nog Delcroix, Sardella, Amuzu, Kana, Sambi Lokonga, ... Je moet die jongens ook een beetje tijd geven. Je mag niet iedereen afmeten aan de maatstaf Doku. Er is echt weelde zowel in de huidige A-kern als bij de beloften, de U16, de U15, ..."

  "De blessure van Adrien Trebel is een groot probleem"

  Nog een aderlating voor Anderlecht is de blessure van Adrien Trebel. "Dat is een groot probleem", weet Peter Verbeke. "Trebel brengt onze kern enerzijds een stuk ervaring en agressiviteit dat we anders missen in de groep en anderzijds zorgt Trebel er ook voor dat Sambi Lokonga zich veel beter ontwikkelt. Sambi is een veel betere speler met een profiel als Trebel naast hem."

   

  "Het kwam ook onverwachts. Twee dagen voor de match tegen Club Brugge was de kans nog fiftyfifty dat hij zou spelen. Dus het nieuws hakte er wel in. Maar we mogen ook niet te veel excuses zoeken. We hebben nog middenvelders: Zulj, Kana, Cullen, ... Die spelers moeten hun verantwoordelijkheid nemen."

  "Kompany is erg betrokken, maar hij is geen koppige dictator"

  In zijn korte periode bij Anderlecht maakte Peter Verbeke dus ook het afscheid van Vincent Kompany als speler mee. En het begin van Kompany als coach.

   

  "Dat was toen zeker even schrikken", vertelt hij, "maar we wisten allemaal wel dat dat moment zou komen. Het was iets vroeger dan verwacht, maar we zagen ook wel hoe hij al bezig was met het uitrollen van zijn voetbalfilosofie."

   

  Heeft die keuze van Kompany ook de transferpolitiek veranderd? "Zeker. We hebben de keuze gemaakt om vol voor de filosofie van Kompany te gaan. De filosofie die ook past bij onze visie op jeugdwerking en opleiding. Het Anderlecht-DNA, een visie op modern voetbal die begint vanuit balbezit, dominant spel en lef aan de bal. En dat moet je ook durven nastreven in de rekrutering."

  We hebben de keuze gemaakt om vol voor de filosofie van Kompany te gaan, ook op het vlak van transfers.

  Peter Verbeke

  "Zo hebben we bijvoorbeeld ook gedacht aan Sébastien Dewaest omdat hij bijvoorbeeld voor leiderschap, ervaring en communicatie had kunnen zorgen achterin. Maar we zijn trouw gebleven aan de filosofie en dus hebben we voor Miazga gekozen."


  En is Kompany ook actief betrokken bij de transfers? Verbeke: "Hij moeit zich niet in de onderhandelingen, maar wel in het beslissingsproces. Niet alleen hij trouwens, maar de volledige staf."

   

  "Kompany is geen koppige dictator, zoals de mensen misschien denken. Hij staat open voor kritiek en wil meewerken. Kompany pakt die dingen veel meer in handen dan andere coaches waar ik al mee gewerkt heb."

   

  "De betrokkenheid van Vincent bij "het project-Anderlecht" is veel groter dan die van eender welke andere coach", besluit Verbeke.

  Vincent Kompany en Wouter Vandenhaute.