Fenomenale Butler houdt Miami Heat nog in leven in NBA Finals

  Jimmy Butler kwam tot 40 punten, 11 rebounds en 13 assists. Dat konden nog maar 2 andere spelers in een NBA-finale.

  De LA Lakers krijgen de NBA-titel niet zomaar in de schoot geworpen. Na 2 overtuigende zeges in de NBA-finale moesten LeBron James en Anthony Davis de hoofdrol in Game 3 aan Jimmy Butler laten. Die bood met een historische triple-double (40 ptn, 11 rbs, 13 ass) zijn team Miami een reddingslijn: 115-104. "Die triple-double betekent niks, ik wil winnen."

  Met de rug tegen de muur moesten de Heat wel winnen, want nog nooit is een team in een NBA-finale teruggekomen van een 3-0-achterstand. Winst was dus cruciaal voor Miami. Dat miste evenwel net als in de vorige match met Bam Adebayo (wervels) en Goran Dragic (voet) 2 sterkhouders met blessures.

   

  Aanvoerder Jimmy Butler pepte zijn manschappen verbaal al op en hield ook zelf woord: met 40 punten, 11 rebounds, 13 assists was hij nog maar de 3e speler die een triple-double van 40 punten in een NBA-finale kon laten optekenen. Jerry West (1969) en LeBron James (2015) gingen hem voor.

   

  "Jimmy was fenomenaal", feliciteerde LeBron James de shooting guard. "Hij deed alles wat ze nodig hadden."

   

  Butler maalde er niet om: "Die triple-double kan me niks schelen, ik wil winnen. Ik ben dus tevreden. We weten nu dat ze klopbaar zijn, als we doen wat we moeten en kunnen doen. Ik weet evenwel dat ze in de volgende partij beter voor de dag zullen komen, dus we moeten deze energie bewaren." (lees voort onder tweet)

  De match van Butler:

  LeBron James staat er, onherkenbare Davis

  In het zog van Butler kwam invaller Kelly Olynyk tot 17 punten, net als rookie Tyler Herro. Niet alleen hun overlevingsdrang kwam naar boven in Game 3, de Heat speelden afgelopen nacht ook gewoon beter dan de Lakers. Coach Erik Spoelstra lijkt oplossingen te hebben gevonden.

   

  De Heat domineerden de hele match, af en toe maar konden de Lakers een kleine voorsprong nemen. Zelf liepen de Heat tot maximaal 14 punten uit in het 3e kwart.

   

  LeBron James leek de illusie van een 3e zege nog hoog te houden met 25 punten, 10 rebounds en 8 assists, maar Davis begon dramatisch met 5 balverliezen en snel 3 fouten tegen, wat hem verlamde voor de rest van de match en hem ook op minder speeltijd kwam te staan.

   

  Na de rust kwam Davis (15 punten) toch ietwat boven water, maar het was te laat en te weinig om nog impact te hebben. De nederlaag is een waarschuwing voor de Lakers, beseft James: "We speelden niet goed, maar we waren wél combattief. We zijn niet ongerust, we weten dat we beter kunnen. We kunnen dinsdag voor de break zorgen."

  Tweets over de match:

  NBA-finale (best-of-7)

  LA Lakers - Miami Heat: 4-2
  LA Lakers Miami 116-98
  LA Lakers Miami 124-114
  Miami LA Lakers 115-104
  Miami LA Lakers 96-102
  LA Lakers Miami 108-111
  Miami LA Lakers 93-106