Van den Broeck: "Ik denk dat Lefevere Alaphilippe wel even op het matje zal roepen"

  Jurgen Van den Broeck is geregeld te gast in onze Facebook Live.

  Het venijn zat in de staart, om dat cliché voor de ontknoping van Luik-Bastenaken-Luik nog maar eens te gebruiken. In onze Facebook Live ging Jurgen Van den Broeck in op de zwieper van Julian Alaphilippe, de beginnersfout van de wereldkampioen en de prestatie van Mathieu van der Poel.

  Julian Alaphilippe ging op wandel met zijn concurrenten en werd gedeclasseerd. Terecht of niet? "Tuurlijk terecht", was het standpunt van ex-renner Jurgen Van den Broeck.

   

  "Alaphilippe zag Marc Hirschi komen. Hij keek hem in de ogen en gaf een zwieper. Op die manier deed hij ook de deur open voor Primoz Roglic en hij had  niet verwacht dat Roglic daar nog zat. De Sloveen maakte er dankbaar gebruik van."

   

  "Of dit onwaardig is als wereldkampioen? Onwaardig... Je moet als wereldkampioen het voorbeeld geven, zeker gezien de omstandigheden en na wat er gebeurd is met je ploegmaat Fabio Jakobsen in Polen. Hier had ook een renner kunnen vallen."

   

  "Ze blijven het doen", zegt Van den Broeck over de manoeuvres in een sprint. "Misschien moet men zwaarder optreden, ik weet het niet. Ik denk dat Patrick Lefevere hem wel even op het matje zal roepen. Het was niet eens een licht manoeuvre."

   

  "In een sprint wijk je instinctief altijd een beetje van je lijn af, maar hier stak de Fransman bij manier van spreken de baan over. Dan weet je dat dat gevolgen heeft."

   

  "Dit was eigenlijk even erg als in Polen, maar hier had je een klein groepje en viel er niemand. Voor Hirschi heeft het natuurlijk zware gevolgen."

   

  "En ik ben ook wel fan van Alaphilippe, hé. Hij is gewoon een nerveus type. Ik heb hem nooit gevaarlijke manoeuvres zien maken, maar er zal wel stress geweest zijn met die trui."

  "Of Roglic nu de Tour zal vergeten? Neen"

  Met de declassering van Julian Alaphilippe schiet Marc Hirschi natuurlijk niet veel op.

   

  "De sprint zou tussen hem en Tadej Pogacar zijn gegaan. Ze waren klaar om over de wereldkampioen te gaan. Hij staat wel op het podium, maar er was een kans om te winnen op een correcte manier."

   

  En zo werd Primoz Roglic de lachende derde. "Alaphilippe maakte een beginnersfout door te vroeg te juichen."

   

  "Hij keek bij het begin van de sprint naar links en zag iedereen aan die kant zitten. Maar hij vergeet dat hij zelf de rechterkant opent. Roglic zal wel enorm tevreden zijn, maar de Tour vergeten? Neen, dat niet."

  "Ik vermoed dat Van der Poel met frisse benen niet had moeten passen"

  • Over de 6e plaats van Mathieu van der Poel: "Na wat hij zaterdag deed dit doen tegen frisse mannen: chapeau. Hij heeft de Amstel al gewonnen. We weten dus dat hij dit aankan. Ik had het wel willen zien als hij fris was geweest. Ik vermoed dat hij met frisse benen niet had moeten passen. Maar het is geen schande dat hij het gat niet meer kon dichten na een week in de BinckBank Tour."
  • Over de val en opgave van Greg Van Avermaet: "Ik denk dat hij klaar was voor zijn koersen en dan gebeurt zoiets. Als renner voel je meteen dat het niet goed is. Dat er geen seingever stond? Je hebt ginds zoveel paaltjes en drempels... Greg is een bijter en gaat er altijd voor. Het komt er nog wel uit."

  Herbekijk de Facebook Live:

  Luik - Bastenaken - Luik klassement