• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Thomas De Gendt meteen in de aanval: "Maar ik heb er niet in geloofd"

  Thomas De Gendt toonde zich op weg naar Agrigento.

  De eerste rit in lijn in de Ronde van Italië werd gekleurd door een offensief van Thomas De Gendt (Lotto-Soudal). Op 10 kilometer van de aankomst werd hij gegrepen. "Ik had krampen", reageerde de 33-jarige aanvaller.

  Thomas De Gendt zat in de geneutraliseerde zone al klaar en trok met 4 kompanen op pad in de Giro. Op 10 kilometer van de finish was het liedje uitgezongen. "Eerlijk: ik had krampen", was zijn eerste analyse in Agrigento.

   

  "Het was de bedoeling om de andere mannen zo lang mogelijk te gebruiken en om voor de zege te gaan, maar ik voelde krampen opkomen. Vorige week was het weer minder in België en bij de eerste koers in de warmte had ik last. En we hebben ook twee dagen op de tijdritfiets gezeten."

   

  "De eerste 70 à 80 kilometer waren mijn benen heel goed, maar daarna kwam er een beetje vermoeidheid. Ik was mee en dat is in de Tour niet gelukt, zelfs niet in een ontsnapping die tot niets leidt."

   

  Onderweg liet De Gendt bij de tussensprinten en op een bergje geen kruimels liggen. "Je kunt maar beter alles meepakken wat je kunt meepakken. Het telt voor iets mee. De Italianen smijten hier met punten en dat telt voor ik weet niet wat allemaal."

   

  "Of ik op een bepaald moment dacht dat de zege mogelijk was? De anderen in de kopgroep waren niet sterk genoeg. Bij die twee Italianen zat er niet veel snee op. Je weet het ook: dit is de tweede dag en dan is er van vermoeidheid niet veel sprake. Ik heb er niet echt in geloofd, maar je kunt het maar proberen."

   

  Morgen wacht de Etna. "Als ik kan, dan probeer ik maandag weer mee te gaan. Ik heb nu ook al punten voor het bergklassement, maar eerst moet ik zien hoe de benen voelen."

  Giro d'Italia klassement

    naamploegresultaat
  1Filippo GannaIGD17:16
  2Victor CampenaertsNTT+32
  3Rohan DennisIGD+32
  4João AlmeidaDQT+41
  5Miles ScotsonGFC+41
  6Josef CernýCCC+44
  7Chad HagaSUN+44
  8Brandon McNultyUAD+46
  9Kamil GradekCCC+47
  10Jan TratnikTBM+47
  Giro d'Italia
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1Turijn - Turijn8.6 kmGannaGanna
  2/>Stupinigi - Novara179 kmMerlierGanna
  3/>Biella - Canale190 kmvan der HoornGanna
  4/>Piacenza - Sestola187 kmnog 36.57 km
  5/>Modena - Cattolica177 km
  6/>Grotte di Frasassi - San Giacomo162 km
  7/>Notaresco - Termoli181 km
  8/>Foggia - Guardia Sanframondi170 km
  9/>Castel di Sangro - Campo Felice158 km
  10/>L'Aquila - Foligno139 km
  11/>Perugia - Montalcino162 km
  12/>Siena - Bagno di Romagna212 km
  13/>Ravenna - Verona198 km
  14/>Cittadella - Monte Zoncolan205 km
  15/>Grado - Gorizia147 km
  16/>Sacile - Cortina d'Ampezzo212 km
  17/>Canazei - Sega di Ala193 km
  18/>Rovereto - Stradella231 km
  19/>Abbiategrasso - Alpe di Mera178 km
  20/>Verbania - Alpe Motta164 km
  21Senago - Milaan30.3 km