Motorcrosstalent Jago Geerts: "Zou graag volgende Belgische wereldkampioen zijn"

  Jago Geerts werd al Europees kampioen en wereldkampioen bij de junioren

  Krijgt ons land voor het eerst sinds lang weer een wereldkampioen in het motorcross? Als het van Jago Geerts (20) afhangt wel. Het aanstormende motorcrosstalent eiste dit weekend de hoofdrol op in de Grote Prijs van Mantova. Sporza liep mee tussen de motoren.

  De laatste Belgische wereldtitel dateert intussen al van 2008 en staat op naam van Sven Breugelmans (in de MX3-klasse). Heel misschien hoeven we niet lang meer te wachten op een opvolger,  want Jago Geerts maakt indruk in de MX2-klasse.

   

  Zondag boekte de 20-jarige Yamaha-rijder in Italië zijn 4e WK-zege van het seizoen. In het algemene klassement staat hij tweede, op 46 punten van leider Tom Vialle (KTM). 

   

  Een Europese titel en een wereldtitel bij de junioren heeft Geerts al op zak. Dat zorgt voor vertrouwen.

   

  "Er is wel wat druk, maar dat valt uiteindelijk wel mee", vertelt de jonge crosser. "We hebben in België al een paar jaar geen wereldkampioen meer gehad. Ik zou graag de volgende zijn."

  We hebben in België al een paar jaar geen wereldkampioen meer gehad. Ik zou graag de volgende zijn

  Jago Geerts

  Geerts vecht om de wereldtitel tegen de Fransman Tom Vialle. In Mantova verloor onze landgenoot de eerste manche, maar wist hij finaal toch te zegevieren door de 2e manche te winnen.

   

  Tom Vialle: "Het is niet gemakkelijk om altijd tegen dezelfde rijder te strijden. Jago rijdt heel sterk door het zand en als je weet dat er veel zandomlopen zijn dit seizoen, dan weet je dat het hevig wordt."

  Bekijk de sportweekend-reportage

  Werken aan de vele valpartijen

  Jago Geerts heeft niet alleen vertrouwen, hij straalt op zijn jonge leeftijd al enorm veel rust uit. Iets waar teamchef en ex-crosser Marnicq Bervoets aan moest wennen. 

   

  Bervoets: "We werken nu al 4 jaar samen. In het begin was het best moeilijk om te weten hoe ik hem precies moest aanpakken. Jago is zelf al zo professioneel dat je niet veel hoeft te zeggen. Het is vooral inspelen op wat hij wil."

   

  "Hij is veel technischer dan ik ooit was en hij start erg goed.  Jago is rustig in zijn hoofd en weet waar hij mee bezig is."

  Jago is zelf al zo professioneel bezig dat je niet veel hoeft te zeggen. Het is vooral inspelen op wat hij wil.

  Teamleider Marnicq Bervoets

  Geerts heeft op dit moment maar 1 groot minpunt: zijn vele valpartijen. De teleurstelling in het team daarover is groot. Maar ze willen vooral de rust bewaren.  
   

  "Er moeten nog 7 GP's gereden worden, er kan dus nog heel veel gebeuren", sust Bervoets. "Als we naar de laatste 2 GP's gaan, dan kunnen we pas echt speculeren over de wereldtitel."

  Maar Jago Geerts denkt niet aan verlies: "Ik ben blij met de snelheid en afstelling van de motor. Het wordt spannend tot het einde. Ik ga elke wedstrijd mijn best doen, zo veel mogelijk punten halen en dan zien we wel."