Campenaerts mag het roze vergeten na vroege val: "Dit was levensgevaarlijk"

  Beelden van de val.

  De Giro is dramatisch begonnen voor Victor Campenaerts. De Belg van NTT kwam vroeg in de openingstijdrit ten val in een afdaling en mocht daardoor een kruis maken over de dagzege en een eventuele roze trui. Na afloop was Campenaerts niet te spreken over de staat van de Italiaanse wegen. "Ik mag al blij zijn dat ik niet eerder ten val kwam", zei hij.

  Victor Campenaerts droomde voor de start van de tijdrit (luidop) van de roze trui. Maar na amper een paar kilometer mocht hij die droom al opbergen door een val in een afdaling.

   

  Onze landgenoot leek een bocht verkeerd in te schatten en smakte tegen de grond. Achteraf verduidelijkte hij dat de wegen op het tijdritparcours er onverantwoord slecht bij liggen.

   

  Campenaerts zette zijn tocht richting Palermo nog voort, maar in de buurt van de toptijden kwam hij niet meer.

  Campenaerts in actie.

  "Het lag belachelijk glad"

  Een zichtbaar ontgoochelde Campenaerts sprak na de rit kort met onze verslaggever ter plaatse. Waar liep het mis? "Om eerlijk te zijn. Als je een grote ronde organiseert, kuis dan tenminste de weg op en zorg ervoor dat die niet vol ligt met putten."

   

  "Ik reed echt niet snel door die bocht want ik had al gezien dat het daar vol olie lag. Het regent hier amper en daardoor zijn de wegen spekglad. Ik heb misschien niet de beste bochtentechniek van het peloton, maar ik ben wel zeker dat ik helemaal niet te snel door die bocht ging."

   

  "Ik wist dat ik in de bochten geen tijd kon pakken. Het lag zo belachelijk glad en ik kwam net op het foute stukje en had geen verhaal meer. Dit parcours zag er misschien mooi uit op papier en het lijkt spectaculair voor snelheidsrecords, maar ik was al blij dat ik eerder nog niet gevallen was. Dit was levensgevaarlijk."

   

  Hoe heeft hij de rest van zijn tijdrit dan nog afgewerkt? "Ik heb nog geprobeerd om op frustratie door te rijden. Rustig rijden zat er niet in door de tijdslimiet. Ik heb wat doorgereden, maar mijn "goesting" was weg op die slechte weg met die harde wind. Als je ziet dat een uurrecordhouder niet meer in tijdritpositie op zijn fiets kan zitten op een rechte weg, dan denk ik dat het parcours net iets te gortig was."

   

  Campenaerts werd in de daguitslag uiteindelijk 36e op 1'07" van ritwinnaar Filippo Ganna.

  Dit parcours zag er misschien mooi uit op papier en het lijkt spectaculair voor snelheidsrecords, maar ik was al blij dat ik ervoor nog niet gevallen was. Dit was levensgevaarlijk.

  Beelden van de val:

  De Gendt: "Deze tijdrit was er niet over voor mij"

  "Ik heb niet echt veel risico's genomen in de afdaling. In de bochten verloor ik veel tijd en richting Palermo viel ik stil. Daar kwam de wind uit alle hoeken", analyseerde Thomas De Gendt (Lotto-Soudal) zijn tijdrit (27e op 1'02").

   

  "Campenaerts' val? Bij de verkenning was mijn ploegmaat Jonathan Dibben al gevallen. Het was er glad, maar Victor neemt ook graag risico's en ging net iets te snel."

   

  "Neen, ik denk niet dat ze tijdrit er nu over was. Het lijkt raar met die lange afdaling, maar je bepaalt zelf hoeveel risico's je neemt."