Michel Wuyts: "Ik verwacht tumult in Luik-Bastenaken-Luik"

  Michel Wuyts verwacht tumult op de wegen van Luik-Bastenaken-Luik.

  Luik-Bastenaken-Luik is traditioneel de afsluiter van het klassieke voorjaar, dit jaar komt de koers er een week na het WK en in de herfst. Michel Wuyts: "Dat zal impact hebben. Lichtgewichten van 60kg bibberen nu al uit hun vel."

  Sinds 2018 ziet de aankomst van Luik-Bastenaken-Luik er een pak anders uit. De streep ligt niet meer in Ans, maar aan de oevers van de Ourthe. Dit jaar is de finish op de Quai des Ardennes. Michel Wuyts vindt die ingreep een goede zaak: "Het maakt de finale aantrekkelijker."

   

  "Vorig jaar begon de finale op La Redoute onder impuls van Tanel Kangert. Van daar tot de aankomst zat er behoorlijk wat actie. Iets wat de jaren ervoor was weggegleden naar La Roche Aux Faucons, veel dichter bij de finish. Alle ogen waren gericht op Saint-Nicolas om dan pas in de laatste kilometer alles los te gooien. Nu is de finale ruimer."

   

  "Maar veel interessanter dan het parcours vind ik dit jaar de plaats op de kalender. Men voorspelt regen en temperaturen tot 13 graden. Dat zal impact hebben. De lichtgewichten van 60 kilogram bibberen nu al uit hun vel. Dat zal sowieso voor meer slijtage zorgen, met glad asfalt en herfstbladeren die liggen te rotten. Ik verwacht tumult."

  Het weer zal voor slijtage zorgen, met glad asfalt en herfstbladeren die liggen te rotten. Ik verwacht tumult.

  De regenboogtrui moet een enorme boost geven

  Is Alaphilippe in deze omstandigheden dan topfavoriet? "Het viel me de voorbije jaren op dat iemand als Valverde er niet aan te pas kwam bij slecht weer. Sommige favorieten worden er moedeloos van. Maar ik denk wel dat Alaphilippe topfavoriet is en blijft."

  "De regenboogtrui moet een geweldige motivatie zijn. Julian Alaphilippe zal ook koersen op zijn gepersonaliseerde fiets in regenboogkleuren. Ik ga er bovendien van uit dat Deceuninck-Quick-Step met zijn sterkste team aan de start komt."

   

  "Het palet aan uitdagers is in elk geval op niveau, ook al is Fuglsang er niet bij. Valverde stond ook vorig jaar al niet meer op de foto."

  De grootste uitgdagers van Julian Alaphilippe:
  • Hirschi: "Niet naast Alaphilippe, maar er net onder."
  • Woods: "Een zekerheid in Luik de voorbije 3 jaar. Was woensdag 3e in de Waalse Pijl en presteert altijd beter in Luik."
  • Schachmann: "Was vorig jaar derde."
  • Kwiatkowski : "Ja, toch ook hem."

  "Bij afwezigheid van Wout van Aert is het uitkijken naar de invloed van de jongeren. En daar is Marc Hirschi de nieuwe man. Maar ik zou ook Pogacar mee in het plan opnemen. Het is niet omdat hij wat te kort kwam in de Waalse Pijl, dat dit 4 dagen later hetzelfde zal zijn."

   

  "Woensdag in Hoei kende Tadej Pogacar nog de naweeën van de Tour en de lange vlucht op het WK. Het zou me niet verbazen als hij mee opduikt in de finale en de wedstrijd vorm geeft."

  "Roglic is een vraagteken. Ploegmaat Dumoulin was nadrukkelijk aan het trainen in de Waalse Pijl. Met overjasje en armstukken aan liet hij bewust los in de finale, allemaal met zicht op een wedstrijd die hem beter ligt. In dat opzicht zijn Dumoulin en Roglic samen mannen om in het oog te houden."

  "Roglic komt uit een verleden als wintersporter, dus ik neem aan dat hij met koude en vocht overweg kan. Maar er is wat glans vanaf. Net als bij Dumoulin. Maar ze mogen mij verbazen."

  Valverde vertoeft in onzekerheid. En wat doet een onzeker mens? Naar noodingrepen zoeken. 

  Een opvallende afwezige dit jaar is de Spanjaard Alejandro Valverde. Hij focust zich vanaf nu volledig op de Vuelta. Wuyts: "Hij wordt gedreven door het uitblijven van resultaten ondanks ereplaatsen in de Tour en het WK. Hij is zijn hele leven gewoon van te winnen en dat komt er niet meer uit. Dus vertoeft hij nu in onzekerheid."

   

  "Wat doet een onzeker mens? Naar noodingrepen zoeken. En dat is in zijn geval: schrappen. Hij zal willen scoren voor eigen volk, in de Vuelta. Dat is best gevaarlijk, want ik wil eerst zien of die nog wel doorgaat gezien de toestand in Spanje. Afzeggen ligt niet in zijn aard, maar ik denk dat hij ook wel weet dat hij voor deze editie kansloos is."

  Vooral uitkijken naar de Belgen die in dienst rijden

  "Ik verwacht niet heel veel van de Belgen", is Wuyts stellig als we dat thema aansnijden. "De voorbije 7 jaar zijn er maar 2 Belgen geslaagd de top 10 te halen. Teuns vorig jaar en Gilbert in 2013." 

   

  "Dat is veelbetekenend. Dus kijken we nu al uit naar een goeie Evenepoel en een schakelmoment bij Van Aert. Ik ben ervan overtuigd dat hij ook in Luik voor een podium kan gaan. Die wedstrijd past bij zijn mogelijkheden. Zeker met dit nieuwe parcours."

   

  "De regen kan de Belgen misschien toe lachen, maar Wellens heeft al te veel gefaald in "zijn" Ardennen. Zijn dit zijn Ardennen nog wel? En Teuns komt niet aan het niveau van vorig jaar. Hoe komt dat? Het is een raadsel."

  Devenyns zou wel eens de last man standing kunnen zijn in dienst van Alaphilippe in de diepe finale

  "Het is vooral uitkijken naar Belgen in dienst, met onder anderen een prominente rol voor Dries Devenyns. Hij zou wel eens de last man standing kunnen zijn in dienst van Alaphilippe in de diepe finale."


  "Mauri Vansevenant verwacht ik ook, maar gaat die net als in de Waalse Pijl weer mee in een lange vlucht? Ik mag hopen dat hij de volledige vrijheid krijgt. Dat zou de voorfinale kunnen zijn."


  "Van Tiesj Benoot verwacht ik een sleutelrol in de enthousiasmerende aanpak van Sunweb. Hij was al goed op het WK. Hoe gaat hij deze wedstrijd aanpakken? Sunweb heeft de Waalse Pijl nadrukkelijk mee gecontroleerd met een heel jong gezelschap."


  "Gaan ze ook in Luik - net als in de Tour - mannen als koppel vooruit sturen? Benoot zal er mee voor moeten zorgen dat Hirschi in een gunstige positie aan La Roche aux Faucons kan beginnen. Al weet je nooit wat er kan als hij mee gaat."


  "En als Greg Van Avermaet meedoet in Luik, dan is dat niet voor de galerij. Hij is zo taai dat hij die lastige beklimmingen weet door te worstelen. Hij pakt ook altijd een plaats net buiten de top 10 of zelfs erin. Maar kan hij dat nu nog? Op het WK was hij wel uitstekend."

  Volg Luik-Bastenaken-Luik van start tot finish