Alaphilippe: "Ik wil mijn trui eer aandoen en plezier beleven in L-B-L"

  Julian Alaphilippe hield vanmiddag een zoommeeting met de pers in de aanloop naar Luik-Bastenaken-Luik, zijn 1e koers als wereldkampioen.

  Luik-Bastenaken-Luik wordt de eerste koers voor wereldkampioen Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck-Quick Step liet de Waalse Pijl links liggen had wat tijd nodig om "de emoties en de inspanning van het WK te verteren". Omdat de Amstel Gold Race door corona niet doorgaat, rijdt Alaphilippe de Brabantse Pijl.

  Alaphilippe is zondag de topfavoriet in Luik, zeker gezien wat hij vorige week in Imola uit zijn benen stampte. De Fransman won wel al 2 keer op de Muur van Hoei, maar in Luik kon hij nog nooit triomferen.

   

  Hij deed het enkele dagen rustig aan om wat te bekomen. Vanochtend pas trok hij voor het eerst op de teambus zijn wereldkampioenenuitrusting aan. "Dat was toch speciaal. Ik verkende samen met mijn teammaats de finale van Luik, het was een mooi moment."

   

  Zal hij nu zondag sneller kunnen rijden? "Dat weet ik niet, maar die trui is toch een extra motivatie. Ik ga alvast zondag mijn uiterste best doen."

   

  Natuurlijk krijgt hij de favorietenrol toebedeeld. "Maar ik voel me eerder relaxed. Dit is een beetje een andere aanloop naar Luik. Er waren sinds zondag heel wat emoties. Het duurde wat om me te realiseren wat ik verwezenlijkt had. Ik heb de tijd genomen om de emoties en de inspanning te verteren. Ik heb wat meer recuperatietijd genomen om zondag in een goeie conditie aan de start te staan. We zullen zien wat dat geeft."

   

  Hij heeft nog geen plan voor zondag: "Ik wil gewoon het maximum geven, mijn trui eer aandoen en plezier beleven. Dat laatste mogen we zeker niet vergeten in een van de mooiste koersen van de kalender. Het WK was voor mij de graal, maar in Luik zou ik graag ook een keer winnen."

   

  Bij zijn 1e deelname in Luik in 2015 eindigde hij 2e achter Alejandro Valverde. Sindsdien droomde hij van de zege: hij eindigde 23e, 4e en 16e, in 2017 deed hij niet mee. "In 2018 teammaat Bob Jungels zien winnen, was ook mooi. We gaan er zondag alles aandoen om weer op het podium te komen en hopelijk te winnen."

   

  Zijn titel kreeg heel wat weerklank. "Ik kreeg heel wat felicitaties, van bekenden en mijn naasten. Maar ook van heel wat collega-coureurs en van grote kampioenen. Ze waren blij voor mij. Dat doet toch extra deugd."

  Zondag? Ik wil het maximum geven, mijn trui eer aandoen en vooral ook plezier beleven.

  Julian Alaphilippe

  "Sobere outfit en muzieknoten op mijn fiets"

  Deceuninck-Quick Step had vanochtend een nieuwe fiets én een nieuwe outfit veil voor zijn wereldkampioen. "Ik ben blij met mijn outfit: een zwarte broek en een sober truitje. Mooi. Ik wilde een zwarte broek en de trui is stijlvol, sober en niet overdreven."

   

  Ook over zijn fiets toonde hij zich enthousiast. "Neen, ik was niet betrokken bij het ontwerp, er was me wel gevraagd of ik speciale wensen had en dus vroeg ik of zeker het logo van The Wolfpack en een paar muzieknoten een plaats konden vinden op de fiets. Ik ben blij dat die vragen zijn ingewilligd." (lees voort onder foto)

  Brabantse Pijl in plaats van Amstel Gold Race

  Alaphilippe was ook voorzien voor de Amstel Gold Race, maar die wedstrijd in Nederland vindt niet plaats door de verstrengde corona-aanpak. "Om het ritme niet te verliezen hebben we nu ook de Brabantse Pijl toegevoegd aan mijn koersprogramma", vertelde hij. De Amstel was op 10 oktober, de Brabantse Pijl is op 7 oktober. Vorig jaar eindigde hij er nog tweede achter Mathieu van der Poel.

   

  "Daarna doe ik nog een paar verkenningen van de Ronde van Vlaanderen en dan volgt op 18 oktober de Ronde. Neen, Gent-Wevelgem een week eerder rijd ik niet, dat staat niet op het plan."

  Bekijk de volledige zoommeeting met de wereldkampioen: