Red Bull moet op zoek naar nieuwe motoren, Honda stapt eind 2021 uit F1

  Max Verstappen kon vier keer winnen met een Honda-motor.

  De Japanse motorleverancier Honda stapt eind 2021 uit de Formule 1. Red Bull Racing en dochterteam Alpha Tauri moeten dus op zoek naar nieuwe motoren. Geen sinecure, met nog slechts 3 motorleveranciers over.

  Zowel Red Bull als Alpha Tauri had dit seizoen al succes met een Honda-motor onder de motorkap. Max Verstappen won de tweede GP op het circuit van Silverstone, Pierre Gasly verbaasde met zijn eerste GP-zege in Monza.

   

  Maar eind 2021 komt er een einde aan de samenwerking met Honda. De Japanse motorleverancier verdwijnt na 7 jaar weer uit de  Formule 1.

   

  "De auto-industrie ondergaat momenteel een grote transformatie, die je slechts eens in de honderd jaar ziet. We streven ernaar om in 2050 CO2-neutraal te zijn, dat is een topprioriteit binnen het bedrijf", motiveert Honda zijn vertrek uit de F1.

   

  Honda keerde in 2015 zonder veel succes terug in de koninginnenklasse als motorleverancier van McLaren. Stoffel Vandoorne worstelde twee jaar met de sputterende Japanse motor. In 2018 sloot Honda dan een samenwerkingsverband met Red Bull, goed voor 4 GP-zeges voor Verstappen.

  Na vechtscheiding terug naar Renault?

  Red Bull heeft tot 2021 om nieuwe motoren in zijn bolides te monteren, maar de keuze is beperkt: met Mercedes, Ferrari en Renault blijven er maar drie leveranciers meer over in de Formule 1.

   

  Aangezien Mercedes en Ferrari hun concurrent niet snel van een krachtbron zullen voorzien, lijkt Renault de meest logische optie. De Franse autobouwer is volgens de huidige regels ook verplicht om motoren te leveren aan Red Bull, omdat het momenteel de minste teams van een krachtbron voorziet.

   

  Maar tussen Renault en Red Bull botert het al jaren niet meer. Na een samenwerking van 12 jaar kwam het in 2017 tot een vechtscheiding, een breuk die diepe wonden heeft geslagen. Afwachten dus of Red Bull met hangende pootjes terugkeert naar de Franse autobouwer.