FIFA verlengt aangepaste regels voor afstaan internationals

  Voetbalclubs hoeven tot het einde van dit jaar hun internationals niet af te staan aan de nationale ploegen als daar een periode van quarantaine aan vastzit. Dat heeft de Wereldvoetbalbond FIFA laten weten.

  Normaal gesproken zijn de clubs verplicht hun spelers voor een interlandperiode vrij te geven, maar vanwege de perikelen met het coronavirus wordt daar een uitzondering op gemaakt.

   

  In eerste instantie gold die uitzondering alleen voor de interlandperiode van afgelopen maand, maar de wereldvoetbalbond FIFA heeft dat nu doorgetrokken tot het einde van 2020.

   

  Als een voetballer minimaal 5 dagen in quarantaine of zelfisolatie zou moeten voor of na een interland, dan mag zijn club weigeren de speler af te staan aan de nationale bond.

   

  Ook als er reisbeperkingen zijn naar de speellocatie, of op de terugweg, hoeven de clubs hun spelers niet vrij te geven. Dat staat in het protocol 'Return to Football' van ruim 140 pagina's dat de FIFA heeft opgesteld.

   

  Er staan dit jaar nog twee interlandperiodes op het programma, in oktober en november. De Rode Duivels staan binnenkort voor een oefeninterland thuis tegen Ivoorkust (8 oktober in Brussel) en Nations League-duels in en tegen Engeland (11 oktober in Londen) en IJsland (14 oktober in Reykjavik).

   

  In november zakken achtereenvolgens Zwitserland (11 november), Engeland (15 november) en Denemarken (18 november) naar België af. Tegen Zwitserland gaat het om een oefeninterland, met de thuiswedstrijden tegen Engeland en Denemarken wordt de groepsfase van de Nations League afgesloten.