Ga naar de inhoud

UEFA laat toch toeschouwers toe: 11.000 fans voor Rode Duivels

Bij de vorige thuismatch van de Rode Duivels waren er nog geen fans toegelaten.

Vanaf volgende week worden er opnieuw toeschouwers toegelaten bij Europese wedstrijden. Dat betekent dat de Rode Duivels tegen Ivoorkust 11.000 fans mogen ontvangen in het Koning Boudewijnstadion.

Het gaat om een gedeeltelijke terugkeer naar het stadion, want telkens mag er maximaal dertig procent van de stadioncapaciteit benut worden en dat enkel als de plaatselijke wetgeving het toelaat.

 

Fans van de bezoekende ploegen worden niet toegelaten, zo besliste het Uitvoerend Comité. Social distancing moet gegarandeerd worden en daarnaast moeten ook plaatselijke coronamaatregelen, zoals bijvoorbeeld het dragen van mondmaskers, nageleefd worden.   

 

De maatregel gaat met de interlands van volgende week in. Opvallend, want de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) kreeg eerder deze week naar eigen zeggen geen toestemming van de UEFA om toeschouwers toe te laten tijdens de oefeninterland tegen Ivoorkust.

 

De Belgische bond had daarvoor in samenwerking met de stad Brussel een plan voor uitgewerkt om toch 11.000 fans in het Koning Boudewijnstadion te kunnen ontvangen. Dat plan kan nu toch in werking treden. Ook de duels tegen Zwitserland en Engeland in november kunnen door 11.000 fans bijgewoond worden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Hoop en passie terugbrengen in moeilijke tijden"

De beslissing van het Uitvoerend Comité werd genomen na de volgens de UEFA geslaagde testcase tijdens de Europese Supercup in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, een stad die nochtans sinds medio augustus stevig geteisterd wordt door het coronavirus.

 

Het kwam de UEFA dan ook op wat kritiek te staan. Ook de coronacijfers in Europa gaan al wekenlang de verkeerde kant op. Heel wat steden kleuren dan ook donkerrood op de kaart en vrijwel overal gelden er reisrestricties.   

 

"Met de beslissing van vandaag zetten we een eerste stap, met de gezondheid van de fans en respect voor nationale wetgeving op de eerste plaats", zo klinkt het hij UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. "27 landen in Europa laten momenteel terug fans toe in de stadions. In moeilijke tijden is het belangrijk om hoop en passie terug te brengen in de levens van voetbalfans."