Ga naar de inhoud

Opta Speler van de Maand: "Onuachu heeft iets van Koller met betere voeten"

Statistiekenbureau Opta berekende voor Sporza opnieuw de "Speler van de Maand" op basis van zijn brede database aan matchgegevens van de Jupiler Pro League. Genk-spits Paul Onuachu kreeg de hoogste score in de maand september.

Paul Onuachu: 26 jaar, geboren in Nigeria en een blok graniet van 2,01 meter. De titel van Speler van de Maand verdient de spits niet toevallig na een maand waarin hij 5 keer scoorde in de 3 matchen die hij speelde in september. Maar er is meer.

 

Onuachu is de speler, die na Mbokani, afgelopen maand de meeste persoonlijke duels aanging. Mbokani kwam in 60 procent van de gevallen als winnaar uit de bus, Onuachu in de helft van de gevallen (51%). Er was ook niemand die meer schoten binnen het kader afleverde dan Onuachu.

 

 "Als je de totaliteit in rekening brengt, kan ik momenteel ook geen betere spits in België bedenken", zegt Wesley Sonck, zelf ooit topspits bij Racing Genk.

 

"Je kan hem in de voet aanspelen, in de lucht, hij kan verlengen en is enorm gevaarlijk in het strafschopgebied. Of de bal nu laag komt of hoog, in de zestienmeter is hij altijd in de buurt."

 

"Hij heeft iets van Jan Koller, maar dan met betere voeten. Hij kan echt ongelooflijk goed koppen en beweegt vrij goed. Zijn voeten zijn niet slecht en met zijn grote stappen is hij ook niet traag."

Speler

Team

Opta-Score

Paul Onuachu

KRC Genk

87.25

Hans Vanaken

Club Brugge

82.79

Simen Kristiansen Juklerød

Royal Antwerp

79.94

Kouakou Koffi

Royal Excel Mouscron

79.20

Raphael Holzhauser

Beerschot

79.11

"Begrijp dat hij de voorkeur krijgt op Dessers"

Paul Onuachu is momenteel samen met Daan Heymans van Waasland-Beveren topschutter in de Jupiler Pro League met 6 goals. De vraag is of hij dat zal kunnen volhouden?

 

Aan zijn huidige tempo zal hij makkelijk zijn 9 goals van vorig seizoen evenaren en verbeteren. Bovendien begon Onuachu als invaller aan het seizoen na een besmetting met corona en door de concurrentie met Cyriel Dessers.

 

Met Jess Thorup heeft hij nu een trainer die hem nog kent van bij Midtjylland. Speeltijd lijkt gegarandeerd. "Ik begrijp ook dat hij de voorkeur krijgt op Dessers", zegt Wesley Sonck.

 

"Hij is momenteel dreigender, doet meer mee in het spel en maakt meer goals. Ze kunnen volgens mij wel samenspelen, maar dan moet het hele systeem worden aangepast. Dat kan, want Thorup speelde bij Gent ook met 2 spitsen. Of dat zou lonen, dat weet ik niet. Onuachu wordt op dit moment heel goed gebruikt."

 

Wat de Genk-fans als muziek in de oren moet klinken, is dat sinds zijn competitiedebuut op 1 september 2019, alleen Kaveh Rezaei (17) en Jonathan David (16) meer scoorden dan Onuachu (15). 

Samenvatting Racing Genk - KV Oostende met 2 goals van Onuachu

Hoe gaat Opta te werk?

Opta is een databedrijf dat niet enkel voor de Belgische competitie, maar ook van onder meer de Premier League en de Primera Division allerlei statistieken van spelers en clubs verzamelt.

 

Door statistieken over onder meer balverlies, gecreëerde kansen, dribbels, overtredingen, schoten naast, succesvolle passes, tackles, balheroveringen of verloren duels te verzamelen komen ze tot een cijfer per speler. 

 

Per positie wordt de wegingsfactor van deze categorieën apart bepaald voor elke speler en zo komt Opta tot 1 beoordelingscijfer per speler.