Jonge Deen Simon Andreassen verrast Schurter en co in 1e WB-manche

  Simon Andreassen (archieffoto)

  De Deen Simon Andreassen en de Franse Loana Lecomte hebben in Nove Mesto hun eerste wereldbekermanche bij de eliterenners de crosscountry gewonnen. De Belgen reden een anonieme wedstrijd in Tsjechië.

  Daags na zijn 23-jarige verjaardag maakte Deens kampioen Simon Andreassen (Specialized Racing) deel uit van een kopgroep van drie die de finale kleurde.

   

  Aan het eind sloeg hij een kloofje op de nummers 2 en 3, de Fransman Maxime Marotte en Nederlands kampioen Milan Vader. Andreassen werd in 2015 nog wereldkampioen veldrijden bij de junioren voor Eli Iserbyt. Het was zijn eerste WB bij de elite.

   

  Mathieu van der Poel is er niet bij in Nove Mesto, olympisch en wereldkampioen Nino Schurter werd na een trage eerste wedstrijdhelft vierde. Er eindigde geen enkele Belg in de top 50, nationaal kampioen Jens Schuermans revalideert nog van een operatie aan zijn knie.

  Jonge Franse verrast bij de vrouwen

  De overwinning bij de vrouwen ging verrassend naar de Franse Loana Lecomte (Massi). Zij is nog maar 21 jaar en dus eigenlijk nog startgerechtigd in de U23-categorie, maar besliste met het oog op een olympische selectie toch te starten bij de elite.

   

  Halfweg wedstrijd ging ze op en over haar landgenote Pauline Ferrand-Prévot, waarna ze solo naar de overwinning reed. De Nederlandse Anne Terpstra werd tweede voor wereldkampioene Ferrand-Prévot. Belgisch kampioene Githa Michiels reed als 30e over de finish.

  Bij de renners onder de 23 jaar deden de veldrijders het uitstekend: de Brit Tom Pidcock won ondanks een abominabele startpositie bij de mannen-beloften. Bij de vrouwen-beloften moest Ceylin Alvarado enkel de Italiaanse Giorgia Marchet voor zich dulden.