Neymar én Gonzalez gaan vrijuit in racisme-zaak rond PSG-OM door gebrek aan bewijs

  Neymar (l) en Alvaro Gonzalez (r) kregen het aan de stok in PSG-OM van 13 september.

  De wekenlange heisa over racistische en homofobe verwijten in de verhitte PSG-Marseille van 13 september is met een sisser afgelopen: de disciplinaire commissie had onvoldoende bewijs om PSG-spits Neymar of OM-verdediger Alvaro Gonzalez te veroordelen. Er werden geen sancties uitgesproken. 

  Neymar ging compleet over de rooie in de bewuste match. Hij beschuldigde Gonzalez van racisme - "hij noemde me klootzak van een aap - en kreeg rood, omdat hij de verdediger op zijn achterhoofd sloeg. De match ontaardde in een relletje met liefst 5 rode kaarten.

   

  Neymar, die een heel betoog tegen racisme schreef, zou zijn Spaanse concurrent evenwel homofoob bejegend hebben. De Braziliaan kreeg zelf ook het verwijt van OM-Japanner Hiroki Sakai racistisch te hebben toegesproken.

   

  Maar de disciplinaire commissie ziet na een grondig onderzoek met videobeelden en liplezers... voor alle feiten "een afwezigheid aan bewijzen". De getuigenissen die de verschillende spelers aflegden, liepen te ver uiteen, volgens een rapport van de commissie.

   

  De spelers kregen het voordeel van de twijfel. Ze ontsnappen aan een schorsing die tot 10 matchen had kunnen oplopen, de maximumstraf voor bittere discriminatie in het bondsreglement.

   

  Met de vrijspraak voor beide voetballers komt er een einde aan 3 weken vol beschuldigingen over en weer tussen de betrokken spelers, maar ook tussen de clubs PSG en Marseille.