"Na WK vroeg Alaphilippe: "Je gaat me toch niet laten vallen voor Remco?""

  Patrick Lefevere

  In een boeiende aflevering van Extra Time Koers werden gisteravond tal van onderwerpen aangesneden. Uitzending gemist? Wij zetten hier voor u enkele interessante passages op een rijtje.

  Merckx: "Van Aert kan Tour niet winnen, wel klassement rijden"

  Kan Wout van Aert een klassement rijden in de Tour? Dat wilde Ruben Van Gucht horen van de grootmeester himself, Eddy Merckx. "Een klassement kan hij wel rijden, maar winnen waarschijnlijk niet", denkt de 5-voudige Tour-winnaar.

   

  "Er is een groot verschil tussen op kop te rijden en er 3 weken lang elke dag te staan."

   

  José De Cauwer: "Je moet elke dag blijven rijden tot op de streep, elke dag tot aan het gaatje gaan. Dat draag je mee de volgende dag."

   

  "Volgend jaar moet hij wel zijn eigen koers rijden. Dat moeten ze maar met 7+1 gaan. En dat ze hem dan gewoon laten doen. Daar hoeft niemand bij te zitten. Hij kan makkelijk zijn eigen sprints rijden. Mocht ik Van Aert zijn, ik zou in de Tour niet meer doen wat hij nu gedaan heeft."

  Lefevere: "Alaphilippe was nog nooit in een sterrenrestaurant geweest"

  Dat de immer aimabele Julian Alaphilippe zich in Imola tot wereldkampioen kroonde, was natuurlijk het moment van de week van Patrick Lefevere. In Extra Time ging het vooral over de figuur Alaphilippe.

   

  "Zijn koersstijl is eigenlijk zoals hij is", weet Tom Boonen, die nog met Alaphilippe samen reed. "Hij is in alles "full gas". Julian is echt een topgast."

   

  "Hij is ook een emotionele kerel", vult Patrick Lefevere aan. "Zondag kon hij niet stoppen met wenen. In het hotel vroeg hij of ik fier was op hem. Dat had hij vlak na de finish ook al gevraagd aan mij."

   

  "Ik pakte hem vast en hij zei: "Ik ga heel mijn leven bij jou blijven. Ik hoor dat je alles op Remco zet, maar je gaat mij toch niet laten vallen?" Daar denkt hij dan aan na het WK", lacht Lefevere, die nog een anekdote oprakelt van vorig jaar.

   

  "Hij verlengde zijn contract, gelukkig voor mij vóór de Tour. Ik zei dat hij naar Roeselare moest komen om te eten in een 2-sterrenrestaurant en dat hij moest betalen. Hij bestelde champagne, ondertekende zijn contract, begon te huilen en zei: "Weet je wel wat dit betekent voor mij? Ik ben nog nooit in een sterrenrestaurant geweest." Dat zal ik nooit vergeten."

  De Cauwer: "Is alsof we naar ander soort wielrennen kijken"

  Een 21-jarige Tour-winnaar en een 22-jarige die de Waalse Pijl wint. Heeft de nieuwe generatie definitief de macht gegrepen? "Er is een wissel van de wacht en dat is heel snel gegaan. Normaal duurt dat enkele jaren, nu zijn ze er opeens allemaal samen", stelt Tom Boonen vast.

   

  José De Cauwer beaamt: "Het is alsof we naar een ander soort wielrennen zitten te kijken. Waar zijn die andere jongens ineens allemaal? Bij Sunweb waren het in de Waalse Pijl allemaal gasten van rond de 20 en die reden wel op kop, hé."

   

  Patrick Lefevere: "Onlangs waren we op een koers en 27 jaar was met voorsprong de oudste. De andere renners waren allemaal 20, 21, 22."

  Eddy Merckx: "Vansevenant maakte indruk"

  De piepjonge Mauri Vansevenant reed een dijk van een Waalse Pijl en liet zich opmerken tot diep in de finale. "Ik heb absoluut genoten van Mauri Vansevenant", zegt Patrick Lefevere over zijn poulain. "Jammer genoeg miste hij een bocht."

   

  Vansevenant dacht dat hij kon winnen. "Dat moet hij denken. Maar als je geen minuut hebt aan de voet van de Muur van Hoei, dan wordt het wel moeilijk."

   

  "Een minuut is zelfs nog wat optimistisch", weet Tom Boonen. "Je verliest al zoveel tijd in de aanloop naar de Muur. En dan nog de Muur zelf."

   

  Eddy Merckx: "Op mij heeft hij wel indruk gemaakt. Ik ken natuurlijk ook zijn vader. Die heeft enorm gewerkt toen Axel een medaille haalde op de Olympische Spelen in Athene."

   

  Vader Wim Vansevenant was een werkpaard, zoon Mauri is een heel ander type, zegt Patrick Lefevere. "Mauri is een klimmer. Hij is een van de renners van die jonge kern die ik wil samenhouden."

  Boonen: "Philipsen heeft alles om het te maken"

  Jasper Philipsen won dinsdag de 1e etappe in de BinckBank Tour. "Het zal niet de laatste zijn. Ik verwacht van hem heel mooie dingen in de klassiekers. Ik hoop dat hij daarin kan tonen wat hij waard is. Jasper heeft alles in huis om het te maken en veel koersen te winnen", zegt Tom Boonen, vriend en gouwgenoot van Philipsen.

   

  Philipsen trekt volgend seizoen naar Alpecin. "Een beetje controle van de broers Roodhooft zal niet slecht zijn voor hem", zegt José De Cauwer met de glimlach.

  "Voor Groenewegen wordt het moeilijk om nog wielrenner te worden"

  Dylan Groenewegen, die in de Ronde van Polen de val van Fabio Jakobsen veroorzaakte, zal dit jaar niet meer in actie komen. "Ik denk dat het voor Groenewegen - vooral door de gevolgen die er zijn - heel moeilijk zal zijn om nog wielrenner te worden", zegt José De Cauwer.

   

  Eddy Merckx: "Wat er gebeurd is, is natuurlijk onaanvaardbaar. Maar hij kan zich toch ook niet gaan ophangen? Alles zal afhangen van hoe Jakobsen het doet."

  Bekijk hier de volledige uitzending: