Martinez roept Bornauw, Kayembe, Lukebakio, Saelemaekers en Vanheusden op

  De Rode Duivels oefenen eerst tegen Ivoorkust en gaan daarna voor de Nations League naar Engeland en IJsland.

  Bondscoach Roberto Martinez heeft opnieuw een paar opvallende namen bij zijn selectie gehaald voor de oefenmatch tegen Ivoorkust en de Nations League-duels tegen Engeland en IJsland. Doku is er opnieuw bij, maar ook Bornauw, Kayembe, Lukebakio, Saelemaekers en Vanheusden zijn nieuwe gezichten bij de A-ploeg. In totaal selecteerde Martinez 33 spelers.

  Begin september verraste de Belgische keuzeheer met Doku en Dimata als nieuwkomers bij de A-kern. Dimata is er nu niet bij, maar wel 5 andere nieuwe, jonge gezichten. 

   

  Sebastiaan Bornauw (Keulen), Joris Kayembe (Charleroi), Dodi Lukebakio (Hertha Berlijn), Alexis Saelemaekers (Milan) en Zinho Vanheusden (Standard) kregen een eerste oproepingsbrief voor de grote jongens. Bornauw, Saelemaekers en Vanheusden blijven evenwel enkel voor de oefenmatch tegen Ivoorkust, daarna verkassen ze weer naar de beloften, die enkele cruciale matchen spelen in de EK-voorronde.

   

  Martinez geeft een woordje uitleg: "We besteden veel aandacht aan de ontwikkeling van de jongeren en ik vond dat Bornauw, Saelemaekers en Vanheusden het verdienden om bij het A-team te zijn. Na Ivoorkust gaan ze weer naar de beloften voor de belangrijke match tegen Moldavië. Dit is een opportuniteit, maar ze moeten ook hun belangrijke rol bij de U21 blijven opnemen."

  "Niemand speelt 3 keer, Eden enkel bij ons als hij speelt bij Real"

  Martinez riep 33 spelers op, omdat er ook 3 matchen zijn: "Het uitgangspunt is dat niemand 3 matchen speelt. De match tegen Ivoorkust en die in november tegen Zwitserland bieden kansen om bepaalde spelers op bepaalde posities aan het werk te zien. Zij toonden iets wat wij wellicht kunnen gebruiken bij de Rode Duivels."

   

  "Die vriendschappelijke matchen zijn er om spelers uit te proberen. Als we een toonaangevend land willen blijven, moeten we meer dan 20 spelers hebben."

   

  Eden Hazard, die nog lang sukkelde met zijn enkel, speelde niet in de 2 interlands in september. Zinédine Zidane gebruikte hem ook nog niet bij Real. "Maar de voorbije 2 weken liepen heel goed voor Eden. We geloven dat hij vanavond en zondag met Real kan meedoen. Als hij 100 procent is, wil Zidane hem brengen. Als Eden niet in actie komt bij Real, zal hij ook niet voor de nationale ploeg spelen."

   

  Wat blessures betreft viel Januzaj de voorbije week af, naast Thorgan Hazard die langer out is. Thomas Vermaelen mag om coronaredenen nog altijd niet van Japan overkomen, de coach hoopt dat dat kan in november.

   

  Yari Verschaeren is opgeroepen, maar de Anderlecht-youngster testte positief op corona. "Hij werkt niet bij zijn club. Hij heeft wel geen symptomen en verloor fysiek nog niets van zijn vorm. We wachten op groen licht op zondag, anders komt hij niet bij de groep", aldus Martinez. 

   

  Landrey Dimata is er niet bij, omdat Christian Benteke weer fit terugkeerde. (lees voort onder foto)

  "Profiel van Kayembe is moeilijk te vinden"

  Martinez noemt de 1e selectie voor spits Lukebakio en winger Kayembe "heel opwindend". Wat ziet hij in de 2? "Dodi is al 16 maanden heel consistent bij Hertha Berlijn, waar hij een belangrijke rol heeft. We volgden hem van nabij sinds zijn prestaties met de U21. Hij beëindigde het seizoen heel sterk en kreeg toen niet de kans om erbij te zijn, dit is nu zijn kans."

   

  "Joris Kayembe heeft dan weer een heel specifiek profiel als linksvoetige vleugelverdediger. Dat profiel vind je niet makkelijk. Hij reflecteert ook het goeie werk van Charleroi in de competitie.  Hij speelde elke minuut en is als back bepalend bij het spel van de competitieleider. Als je het goed doet, heb je altijd de kans om opgeroepen te worden. Na de U21 had hij een lastige periode, maar hij heeft bij Charleroi zijn thuis gevonden." (lees voort onder artikel)

  Ivoorkust (8/10), Engeland (11/10) en IJsland (14/10) zonder publiek

  De Rode Duivels werken tussen 8 en 14 oktober 3 matchen af: Ivoorkust op 8 oktober in Brussel, Engeland op 11 en IJsland op 14 buitenshuis. Na hun 2 zeges in september staan de Belgen op kop in de Nations League.

   

  Ivoorkust valt in voor Nieuw-Zeeland, dat vorige week door corona afzegde. Volgens het protocol van de UEFA zijn de 3 wedstrijden zonder publiek.