Luc Van Langenhove met pensioen: "Hij was reporter, zonder supporter te zijn"

  Na 35 jaar in dienst van de sportredactie van de VRT te hebben gereden, begint Luc Van Langenhove aan de pensioengerechtigde etappe van zijn leven. Sporza wil hem bedanken en tegelijk feliciteren.  Een kort verslag van zijn carrière met "analyse" van Peter Vandenbempt.

  Luc Van Langenhove in een notendop:

  • Statistiek: Tijdens een carrière van 35 jaar op de sportredactie was Luc Van Langenhove aanwezig bij o.a. 22 Rondes van Frankrijk en 4 Olympische Spelen.
  • Sleutelmoment: "Het was een parcours vol verrassingen en hoogtepunten, waarvan het omkoopschandaal rond Anderlecht en de wereldtitel van Museeuw er twee waren." 
  • Quote: "Denk na, twijfel, stel jezelf in vraag en wil weten. Krijg je geen antwoord op je vraag, stel meer vragen."

  Knetterende radio in de eerste helft van zijn carrière

  Zoals in elk dynamisch team betekent de transfer van een kopman een kans voor een jong talent. Het vertrek van Frank Raes van de radio richting televisie betekende het begin van Luc Van Langenhove op de sportredactie in 1985.

   

  Luc gaf sindsdien commentaar op tal van sportevenmenten en -takken, maar is het meest bekend om zijn wielerverslaggeving. Eerst vanop de motor.

   

  Dat stokje gaf hij in 1993 door aan Carl Berteele. Zelf verhuisde Luc naar de commentaarspositie op de radio. Het resultaat knetterde meermaals door uw radio, zoals in 2000 op de Mont Ventoux (lees verder onder de video).

  Het commentaar van Luc Van Langenhove bij het duel Armstrong-Pantani op de Ventoux

  "Als commentator zette Luc Van Langenhove de traditie van Jan Wauters voort", blikt Peter Vandenbempt terug. "Hij combineerde net als Jan een brede passie voor sport met een journalistieke benadering. Hij was reporter, zonder supporter te zijn."

   

  "Ook als alle renners al over de finish waren, bleef Luc rondkijken of hij niets gemist had. Hij had de houding van een topjournalist, die ook een grote liefde voor taal had. Ook daarin was hij de opvolger van Jan Wauters. Dat kon hij overgieten met een droge humor, die ik persoonlijk erg kan appreciëren."

  Strenge, maar rechtvaardige ploegleider in de tweede helft

  In Luik eindigde de carrière als radiocommentator van Luc Van Langenhove. Alle aandacht ging naar Danilo Di Luca, die Luik-Bastenaken-Luik won in 2007. Het begin van radiostilte voor Luc Van Langenhove. Hij werd de grote baas op de sportredactie.

   

  Zoals het een goede ploegleider betaamt, stond Luc bekend als streng, wijs en rechtvaardig. "Je moest zijn respect winnen", herinnert Vandenbempt zich. "Niet met praatjes, maar met prestaties in je vakgebied."

   

  "Ik herinner me mijn eerste dag op de radioredactie goed. Ik zag Luc van Langenhove binnenkomen, maar hij zag mij niet. Ik herinner me ook een reportage over de studentloop in Leuven, die ik had gemaakt in die beginperiode."

   

  "Ik zat al in de auto naar huis toen die werd uitgezonden. Met zijn afkondiging liet Luc mij - en meteen ook heel Vlaanderen - horen dat hij het eigenlijk een onbelangrijk onderwerp vond. "Een reportage van onze meest studentikoze collega, Peter Vandenbempt, die er per se naartoe wou.""

  Met zijn afkondiging liet Luc mij - en meteen ook heel Vlaanderen - horen dat hij het eigenlijk een onbelangrijk onderwerp vond.

  Peter Vandenbempt

  "Luc kon streng en hard zijn als baas, maar hij probeerde tegelijk mensen te stimuleren en te coachen. De dingen werden op onze redactie benoemd zoals ze waren. Hij was een perfectionist. Voor zichzelf en voor anderen."


  "Soms leeft de perceptie dat ik de opvolger ben van Jan Wauters, maar dat is niet waar. Luc Van Langenhove is diegene die de normen en standaarden bewaakt heeft op de sportredactie van de VRT al die jaren."

  Een man met een duidelijke mening: "Folklore hoort niet op de Spelen"

  Luc Van Langenhove in Vive le Vélo 2007