Jaouad Achab over taekwondobom: "Niet 1 persoon of 1 situatie is probleem"

  Jaouad Achab wilde van deze wedstrijdloze periode gebruikmaken om enkele problemen te bespreken. Dat leverde niets op.

  Het was een bom in Belgisch taekwondoland gisteren: Jaouad Achab en Raheleh Asemani stapten samen met Achabs vrouw Indra Craen en zijn broer Badr over van Taekwondo Vlaanderen naar de Franstalige tegenhanger. Dat vroeg om uitleg: "Er waren wat moeilijkheden, waarvoor we geen duidelijke oplossing vonden", zegt Jaouad Achab aan onze redactie. 

  Jaouad Achab (28) is de meest succesvolle van de 4 toptaekwondoka's. De nummer 1 van de wereld is wereldkampioen geweest en meervoudig Europees kampioen, op de Spelen in Rio was hij net als Asemani 5e.

   

  Waarom deze beslissing? "We hebben een paar moeilijke situaties gehad. De omstandigheden waren moeilijk om onze doelen te bereiken. Er zijn nu geen wedstrijden en de Olympische Spelen zijn uitgesteld. Dus dacht ik dat dit het juiste moment was om die problemen met de federatie, Sport Vlaanderen en het Belgisch Olympisch Comité te bespreken."

   

  "We hebben hard gewerkt in een paar vergaderingen, maar uiteindelijk werd er geen duidelijke oplossing gevonden. Dus was de enige oplossing om in de beste omstandigheden onze doelen te bereiken naar de ABFT (Association Belge Francophone de Taekwondo, red) te gaan.”

  "De situatie heeft zich jarenlang opgebouwd"

  Heel concreet gaat Achab niet in op de zaak. Lag het probleem bij de trainers, bij de middelen of bij technisch directeur Laurence Rase, wat in Le Soir werd gesteld? "Ik las vanochtend een artikel dat ik een probleem zou hebben met de huidige trainer, maar dat is helemaal niet waar. Ik heb nooit problemen gehad met welke trainer dan ook."

   

  "Voor mij is het niet 1 persoon of 1 situatie die het probleem is. Er zijn veel dingen samengekomen, waardoor we in een situatie zijn terechtgekomen waarbij we moeilijk onze doelen kunnen bereiken."

   

  "Mijn doel is de Olympische Spelen. Die situatie heeft zich door de jaren opgebouwd. Ik leef daarmee en vond het nu het beste moment om erover te spreken. Het was een moeilijke beslissing voor een moeilijke situatie."

   

  "De beslissing was ook emotioneel, want Sport Vlaanderen heeft me gesteund sinds de 1e dag van mijn carrière als profatleet. Tot nu hebben ze er alles aan gedaan om ons bij Sport Vlaanderen te houden. Het was een zware beslissing.”

   

  Achab blijft bewust op de vlakte: "We hadden veel problemen bij ons in het team. Ik wil niet in de details gaan, want ik vind dat dat in het team moet blijven."

   

  "Maar de situatie in het team was onstabiel. Een van de redenen was bijvoorbeeld dat we sinds 2016 4 of 5 verschillende trainers hebben gehad.

  Ik zocht meer stabiliteit en betere omstandigheden om ons doel te bereiken.”

  De beslissing was ook emotioneel, want Sport Vlaanderen heeft me gesteund sinds de 1e dag van mijn carrière als profatleet.

  Jaouad Achab

  "De Waalse federatie is heel enthousiast en heel professioneel"

  En die vindt hij onder de taalgrens? "Ik heb met de Waalse federatie gesproken, met de technisch directeur, de trainer en de voorzitter. Ze begrepen mijn situatie en wilden ons heel graag helpen. Ze waren heel enthousiast en waren heel open voor ons."

   

  "Ze werken ook heel professioneel, de technisch directeur en de coach. De coach heeft een succesvolle coachingscarrière gehad bij Argentinië en nu met Ketbi en Mourad."

   

  "We staan er heel open voor om met hen te werken. Iedereen is enthousiast, blij en gemotiveerd. We zijn nu helemaal geconcentreerd voor de Olympische Spelen."

   

  Zal deze drastische overstap geen invloed hebben op Tokio 2021? “Ik denk het niet. De tijd is wel kort, 1 jaar, maar we kennen elkaar en moeten superhard werken. Wij moeten de visie van de trainer leren kennen, maar

  hij wil zich ook aanpassen aan onze trainingsfilosofie. Het wordt 50-50-work om zo snel mogelijk klaar te zijn om te presteren in Tokio.”

   

  Achab wil hiermee de zaak achter zich laten: “Ik heb geen problemen bij Taekwondo Vlaanderen en zeker niet bij Sport Vlaanderen. Mijn wereld is de trainingen en de wedstrijden. Ik wil niet bezig zijn met iets anders.”

  Taekwondo Vlaanderen: "Betreuren vertrek, maar respecteren vrije keuze"

  Taekwondo Vlaanderen reageerde op zijn website met een uitgebreide post. "Taekwondo Vlaanderen betreurt dat de 4 atleten het team verlaten, maar respecteert de vrije keuze van deze atleten."

   

  "Taekwondo Vlaanderen heeft lang met de familie Achab overlegd om tot een vergelijk te komen, maar dit is niet gelukt. Voor ons als federatie is het onaanvaardbaar dat 1 individuele atleet en zijn familie zichzelf boven het belang van een volledige topsportwerking zetten."

  Voor ons als federatie is het onaanvaardbaar dat 1 individuele atleet en zijn familie zichzelf boven het belang van een volledige topsportwerking zetten.

  Taekwondo Vlaanderen

  "Bovendien stellen we met verbazing vast dat - ondanks de prachtprestaties die samen behaald werden en recente positieve communicatie van Achab over de topsportcoach - dit tóch de reden van het vertrek zou zijn? Het is voor ons duidelijk dat hier andere motieven spelen."

   

  "Dat Vlaanderen jarenlang geïnvesteerd heeft in Achab en er geen vergelijk gevonden werd, is niet aangenaam. Integendeel, wij geloofden sterk in deze atleten en wilden maar wat graag samen nieuw succes boeken in Tokio 2021."

   

  "Maar dit zal ons niet verhinderen om verder te gaan op de ingeslagen weg. De resultaten van onze topsporters in het verleden bewijzen immers dat er jarenlang goed en zeer vruchtbaar gewerkt is."

   

  "Het vertrek van de 4 atleten zal trouwens de werking van Taekwondo Vlaanderen niet hypothekeren. Wij vertegenwoordigen 4.0000 Vlaamse taekwondoïns en hebben als kerntaak de taekwondosport te promoten in Vlaanderen en beloftevolle atleten maximaal kansen te geven om door te groeien en te presteren op topsportniveau. Hiermee gaan wij vastberaden verder."

   

  "Het trainingscentrum in Wilrijk zal de thuishaven blijven van beloftevolle atleten die topsport willen combineren met studeren. Onder de deskundige leiding van hoofdcoach Alireza Nassrazadany stomen zij zich momenteel klaar voor de hopelijk snelle heropstart van de internationale toernooikalender."

   

  "De positie van technisch directeur topsport Laurence Rase en topsporttrainer Alireza Nassrazadany hebben in dit verhaal nooit ter discussie gestaan."