Wout van Aert: "Commotie is niet nodig, ik kan beste over Roglic oordelen"

  "Met het niveau dat ik nu haal moet ik natuurlijk niet voor een zilveren medaille naar een WK gaan, maar dat neemt niet weg dat ik er achteraf wel trots op mag zijn."

  Wout van Aert is zondagavond teruggekeerd uit Imola. In de luchthaven van Eindhoven stond de tweevoudige zilveren WK-medaille de pers alweer te woord. De deceptie had plaatsgemaakt voor trots en in één adem nam Van Aert ook nog eens de verdediging van Primoz Roglic op zich.

  "Ik sta hier met een iets beter gevoel dan net na de finish. In die eerste momenten ben je enorm teleurgesteld, omdat je de eerste verliezer bent, maar nu is dat gevoel al wat beter, omdat mijn prestatie zeer goed was en ik mezelf niks te verwijten heb", zei Van Aert aan Sporza.

   

  "Ik pak twee medailles op mijn allereerste WK op de weg! Zelfs bij de jeugd heb ik nooit een weg-WK gereden. Dat mag ik dus niet vergeten. Ik verlaat het wereldkampioenschap met opgeheven hoofd."

   

  "Met het niveau dat ik nu haal moet ik natuurlijk niet voor een zilveren medaille naar een WK gaan, maar dat neemt niet weg dat ik er achteraf wel trots op mag zijn. Zowel in de tijd- als de wegrit ben ik telkens op een renner gebotst die beter was dan ik, dat is het mooie aan sport."

   

  De harde inspanning maakt de komende dagen plaats voor (relatieve) ontspanning. Nu het WK achter de rug is, mag er wat rust ingebouwd worden, al loeren de volgende doelen al voorzichtig om het hoekje.

   

  Van Aert: "Het zal leuk zijn om nu een beetje thuis te zijn. De laatste maanden was het alleen maar koffers pakken en koffers openen."

   

  "Nu ben ik twee weken al zeker thuis, tot Gent-Wevelgem op 11 oktober. En tijdens de Vlaamse klassiekers zullen de verplaatsingen niet ver zijn, daar ga ik zeker van genieten."

   

  "Misschien ga ik eens op restaurant en zal ik enkele vrienden zien die ik allang niet meer gezien heb. En ja, het zal ook prettig zijn om eens wat meer met rust gelaten te worden (lacht)."

   

  "Ik ga er ook van genieten om de fiets enkele dagen aan de kant te zetten. Al is het zeker niet mijn bedoeling om mijn vorm te laten wegzakken, want er komt een heel belangrijke maand aan. Mijn benen blijven goed, dus zou het jammer zijn om daar geen gebruik van te kunnen maken."

  "Ik kan beste over Roglic oordelen"

  Uit verschillende hoeken weerklonk na het WK kritiek aan het adres van Primoz Roglic, die niet hard genoeg zijn best gedaan zou hebben om zijn Jumbo-ploegmaat Van Aert in de achtervolging op Julian Alaphilippe te helpen.

   

  Van Aert herhaalde in Eindhoven zijn uitspraak van net na het WK: "Primoz reed op de limiet. Hij kon niet beter. Na 7 uur koers is het niet altijd een kwestie van willen, maar ook van kunnen. Ik denk zeker dat Primoz me wilde helpen, maar hij zat even kapot als de rest van de groep."

   

  "Ik vind het jammer dat daar zoveel commotie rond is. Primoz heeft echt zijn best gedaan. Ik heb dat zelf op de eerste rij gezien en ik kan daar dus het beste over oordelen."

  Interview met Van Aert in Eindhoven: