Drukt Koeman zijn stempel? "Niet elke aanval passeerde dwangmatig langs Messi"

  Barcelona had geen moeilijke avond tegen Villarreal, Messi en Koeman lijken tevreden.

  Barcelona heeft zijn seizoen geopend met een 4-0-zege tegen Villarreal, toegegeven "een kleine sparringpartner". "Het bezoekje van Sevilla zal pas duidelijk maken of de komst van Koeman al iets heeft teweeggebracht", zegt commentator Michael Van Vaerenbergh.

  Barcelona heeft zijn eerste competitieopdracht van het seizoen vlot tot een goed einde gebracht. De grote uitblinker was voor een keer niet Messi, maar de jonge Ansu Fati. 

   

  "Nochtans had Ansu Fati op training geen goede indruk gemaakt", zegt Michael Van Vaerenbergh. "Volgens de Spaanse pers was Koeman niet helemaal tevreden. Dat zal nu toch veranderd zijn."

   

  "De verstandhouding met Messi was zeer goed. Na het vertrek van Luis Suarez kan de Argentijn wel een vriend gebruiken op (en naast) het veld. Ze konden elkaar goed vinden."

  "Antoine Griezmann kwam niet in het stuk voor"

  Wie zijn stempel alweer niet kon drukken, was Antoine Griezmann. "Ondanks de komst van een coach die wel gelooft in hem en in principe een systeem hanteert dat hem beter ligt, kwam Griezmann niet in het stuk voor. Hij was grijs, onzichtbaar."

   

  "Iedereen ging ervan uit dat Koeman 4-2-3-1 zou spelen met Griezmann op zijn meest natuurlijke positie van diepe spits. Zo werd Griezmann toch 5 keer clubtopschutter voor Atletico. Maar in de beginfase viel op dat Messi als valse 9 in de spits stond."

   

  "Griezmann raakte niet weg van de rechterkant. Hij heeft wel zijn truitje nat gemaakt, maar voor een spits van 105 miljoen mag het toch iets meer zijn. Het was opvallend dat hij de minst opvallende was."

  Griezmann heeft wel zijn truitje nat gemaakt, maar voor een spits van 105 miljoen mag het toch iets meer zijn.

  "Wedstrijd tegen Sevilla zal veel duidelijk maken"

  Heeft Ronald Koeman al zijn stempel kunnen drukken bij Barcelona? "Het viel op dat er geen dwangmatigheid was om alle aanvallen langs Messi te laten passeren", zegt Van Vaerenbergh. "Maar we hebben ook niet de beste Messi gezien."

   

  "Na al het extrasportieve nieuws rond Messi, Suarez en Bartomeu is het een meevaller voor Koeman dat Barcelona meteen heeft getoond dat het ook collectief kan denken."

   

  "Maar het is nog te vroeg om te zeggen dat Koeman het beter doet dan zijn voorgangers. Deze overwinning had Barça ook kunnen boeken onder Valverde en Setien. Villarreal was maar een kleine sparringpartner."

   

  "Nu volgt een wedstrijd op Celta de Vigo - nooit gemakkelijk - en daarna komt Sevilla op bezoek. De Europa League-winnaar heeft Bayern München toch veel problemen bezorgd in de Europese Supercup. Die wedstrijd zal pas duidelijk maken of de komst van Koeman al iets heeft teweeggebracht."

  Het is nog te vroeg om te zeggen dat Koeman het beter doet dan zijn voorgangers

  "Koeman wil meer de kleine generaal zijn"

  "Koeman maakte een lusteloze indruk, hij glimlachte niet bij de doelpunten", zegt Van Vaerenbergh. "Koeman gaf een stoïcijnse indruk. Hij wil meer de kleine generaal zijn, niet de vriend van de spelers."

   

  "Koeman weet heel goed dat het van moeten is voor Barcelona. Niet alleen de titel, maar ook de Champions League-finale zijn nodig als hij zijn hachje wil redden."

   

  "Koeman heeft tot maart en de voorzittersverkiezingen om zich te bewijzen. Dan komt hoogstwaarschijnlijk Victor Font aan de macht met zijn project rond Xavi. Koeman moet dus het allerhoogste bereiken en dan nog het liefst met flitsend tiki-takavoetbal."

  Podcast over La Liga

  Fan van La Liga? Michael Van Vaerenbergh bespreekt elke week het reilen en zeilen in de Spaanse competitie in de podcast Croqueta.

  1. 45' - Own goal - Pau Torres (4 - 0)
  2. 35' - Doelpunt strafschop - Lionel Messi (3 - 0)
  3. 19' - Doelpunt - Ansu Fati (2 - 0)
  4. 15' - Doelpunt - Ansu Fati (1 - 0)
  1. 84' - Verv. Gerard Moreno door Carlos Bacca
  2. 84' - Verv. Raúl Albiol door Ramiro Funes Mori
  3. 83' - Geel - Gerard Moreno
  4. 78' - Verv. Sergio Busquets door Miralem Pjanic
  5. 78' - Verv. Antoine Griezmann door Francisco Trincão
  6. 74' - Verv. Samuel Chukwueze door Takefusa Kubo
  7. 70' - Verv. Philippe Coutinho door Pedri
  8. 70' - Verv. Ansu Fati door Ousmane Dembélé
  15'goalAnsu Fati1 - 0
  19'goalAnsu Fati2 - 0
  35'penalty goalLionel Messi3 - 0
  45'own goalPau Torres4 - 0