Manager Smets: "De verhalen over speelvogel Alaphilippe storen mij soms wel"

  Sinds een jaar of zeven heeft de kersverse wereldkampioen Julian Alaphilippe een Belgische manager. Dries Smets was maandag te gast in onze podcast De Tribune. Hij kent de energieke en supergetalenteerde Fransman als geen ander. 

  "Een toeschouwer van zijn eigen leven", zo voelde Julian Alaphilippe zich een dag na zijn wereldtitel volgens zijn manager Dries Smets. "Hij kan het nog altijd niet goed geloven." De twee kennen elkaar al vele jaren, sinds Alaphilippe bij de jeugdploeg van Quick-Step in het vizier van Smets kwam.

   

  "De wereldtitel was altijd een droom voor Julian en daar heeft hij heel erg naartoe gewerkt. In de coronaperiode heeft hij drie maanden in lockdown gezeten in Andorra, waar hij woont. Dat was goed voor hem na een aantal heel drukke jaren, denk ik."

   

  "Ook zijn nieuwe relatie met Marion Rousse en het overlijden van zijn vader hebben hem extra motivatie gegeven. Zo is Julian: als hij iets doet, is het aan 110 procent. Hij is een emotioneel type. Zoals Patrick Lefevere vertelde dat Alaphilippe hem vroeg of hij trots was, dat vraagt hij mij ook vaak. Dat is de mens Alaphilippe. Hij wil iedereen plezieren."

  Als je ziet wat hij allemaal al gepresteerd heeft, dan doe je dat niet door tot 4u 's nachts in een discotheek te zitten. 

  Van de mens Alaphilippe borrelen ook weleens verhalen op dat hij een speelvogel is, die zich niet altijd optimaal verzorgt. "Die verhalen storen mij soms wel", zei Smets. "Voor een buitenstaander is dat makkelijk zeggen en hij heeft wilde haren gehad, maar er is veel veranderd."

   

  "Zijn relatie met Marion Rousse geeft hem nu ook een bepaalde stabiliteit. Hij is natuurlijk een nerveus type en dat zag je tijdens het WK ook op de fiets. Dat is wie hij is, maar ik vind het jammer dat daar soms een karikatuur van gemaakt wordt."

   

  "Als je ziet wat hij allemaal al gepresteerd heeft, dan doe je dat niet door tot 4u 's nachts in een discotheek te zitten. In het moderne wielrennen kan je het jezelf niet permitteren om een liederlijk leven te leiden."

  "Alaphilippe vond het niet erg een beetje vergeten te worden voor het WK"

  De meest genoemde favorieten voor het WK in Imola luisterden naar de namen Van Aert, Roglic, Pogacar. Julian Alaphilippe werd niet al te vaak genoemd en dat ondanks een parcours op zijn maat.

   

  Dat is niet helemaal toevallig, volgens Dries Smets. "De derde week van de Tour heeft Julian gebruikt om op te bouwen. De week tussen de Tour en het WK heeft hij zich bewust in de luwte gehouden en is hij maandag al naar het parcours getrokken om in alle rust voor te bereiden."

   

  "Ik denk niet dat hij het erg vond dat er veel aandacht was voor Roglic, Van Aert en Pogacar, en zelf een beetje vergeten werd. Het was een parcours op zijn maat en hij heeft het perfect uitgevoerd."

   

  "Hij had mij voor het WK ook aangegeven dat hij uit de schijnwerpers wou blijven (bijvoorbeeld op sociale media) en het niet nodig vond om extra druk te creëeren met veel interviews. Dat vond ik heel verstandig en is iets dat hij doorheen de jaren heeft geleerd."  

  Download de podcast van De Tribune