Gerlo: "De magie van Roland Garros is op dit moment heel ver weg"

  De regenwolken pakken samen boven Parijs.

  Met Roland Garros start vandaag het laatste grandslamtoernooi van het seizoen. Dirk Gerlo, onze man ter plaatse, voelt nog maar weinig enthousiasme in het regenachtige Parijs. "Deze omstandigheden zullen zeker een invloed hebben op het tennis."

  Het toernooi in Parijs begint niet in de beste omstandigheden. "Laat me beginnen met het weer: herfstig, heel herfstig", vertelt Dirk Gerlo. "Het regent en er staat een stevige wind. Die omstandigheden gaan de komende dagen niet veranderen. En dat is een ferme domper."

   

  "De krant Le Parisien titelde: "bonjour tristesse". Dat zegt al veel. Roland Garros vindt normaal plaats in mei met lange dagen en warm weer. Nu hebben de banen kunstlicht en de hoofdbaan heeft - gelukkig - een dak. Daar zal zeker getennist worden."

   

  "Maar deze omstandigheden zullen zeker een invloed hebben op het spel. De banen zullen er zwaar en vochtig bijliggen. Traag ook. Er worden ook andere ballen gebruikt. De spelers zullen zich elke dag moeten aanpassen. Gaël Monfils, een van de thuisspelers, die zei ook dat dit niet het toernooi is waarvan hij droomde. Normaal staat Roland Garros voor hem gelijk aan magie, maar die magie is nu heel ver weg."

  De krant Le Parisien titelde: "bonjour tristesse". Dat zegt al veel.

  Dirk Gerlo

  Ook het publiek zal erg beperkt zijn. "De site is 12 hectare groot, maar de Franse premier heeft geen rekening gehouden met die oppervlakte. Rode zone is rode zone en dus mogen er maar 1.000 fans komen. Een streep door de rekening want de Franse federatie was in juli heel optimistisch. Ze spraken over 20.000 toeschouwers per dag. Maar dat werd al vrij snel teruggebracht."

   

  "Er is dus een loterij. 750 toeschouwers worden uitgenodigd, de anderen zijn genodigden. Tijdens heel het toernooi kunnen er dus 15.000 fans komen, vorig jaar waren dat er 520.000."

  "Nadal is de grote favoriet, al liggen deze omstandigheden hem niet"

  Bij de mannen lijkt Nadal (ATP-2) de gedoodverfde favoriet. "Hij heeft hier al 12 keer gewonnen, maar er zijn toch wat twijfels. In Rome werd hij snel uitgeschakeld door Schwarzmann. En deze omstandigheden liggen hem niet. Hij is wel fit en uitgerust en daarom is het al uitkijken naar zijn halve finale tegen Dominic Thiem, de winnaar van de US Open. Dat was hier de voorbije twee jaar de finale. En de grote schaduwfavoriet is gewoon Novak Djokovic (ATP-1)."

   

  "Bij de vrouwen zijn er ook een paar grote namen niet bij, dus het is vooral uitkijken naar Simona Halep (WTA-2). Dan heb je nog Pliskova (WTA-4), Azarenka (WTA-14), Muguruza (WTA-15), Svitolina (WTA-5), en dan misschien toch maar Serena Williams (WTA-9). Al wordt het wel heel moeilijk voor haar om hier haar 24e grandslamtitel te behalen."

   

  Wie maakt er bij de Belgen kans? "David Goffin (ATP-12) heeft een heel lastige eerste ronde tegen Jannik Sinner. Hij staat voorlopig op plaats 74 maar hij heeft volgens veel spelers de kwaliteiten om ooit een grandslam te winnen. Goffin zal goed moeten tennissen en zijn ervaring moeten gebruiken. Bij de vrouwen is er Elise Mertens (WTA-20) uiteraard. Ze heeft mooie dingen laten zien de voorbije weken. Ik denk dat een 1/8e finale tegen Svitolina zeker het doel moet zijn."