Sporza-sterren voor het WK: Alaphilippe naast Van Aert met 3 sterren

  Vandaag wordt in Imola om de mooiste trui in het wielrennen gestreden: de regenboogtrui. Met Wout van Aert heeft België een van de topfavorieten in huis. Maar wie worden zijn concurrenten? De Sporza-jury kwam in conclaaf om 9 uitdagers te selecteren.

  3 sterren: Alaphilippe naast Van Aert

  Na zijn prestaties in de klassiekers en de Tour en zeker ook in de tijdrit op dit WK kunnen we natuurlijk niet om Wout van Aert heen. Van alle favorieten werd hij al het vaakst wereldkampioen, namelijk 3 keer in het veld. Nu neemt hij voor het eerst deel op de weg.

   

  Naast hem zet de Sporza-jury Julian Alaphilippe. Niet dat zijn Tour de France zó indrukwekkend was, - ook al won hij een etappe in Nice - maar wel omdat het duidelijk is dat het Franse woelwater gedreven naar dit WK heeft toegeleefd. Het parcours lijkt wel door Alaphilippe zelf uitgetekend, zo ideaal past het hem. Wordt hij de eerste Franse wereldkampioen sinds Laurent Brochard in 1997?

  2 sterren: de Tourwinnaar à la LeMond?

  De Tour winnen en wereldkampioen worden in hetzelfde jaar, we moeten al teruggaan naar Greg LeMond in 1989 voor zo'n kunststukje. Tadej Pogacar kan zich in Imola in de geschiedenisboeken fietsen. Het parcours moet hem zeker liggen, maar is de vorm en de motivatie nog wel intact?

   

  Die vorm zal er bij de Zwitser Marc Hirschi zeker zijn. In de Tour kwam hij helemaal tot ontbolstering en hij was zo slim genoeg om in de laatste week een beetje gas terug te nemen met het oog op dit WK.

   

  Slim, dat kunnen we zeker ook zeggen van Jakob Fuglsang. De winnaar van de Ronde van Lombardije is de eerste renner in dit rijtje die de Tour niet in de benen heeft. In de Tirreno zagen we het vormpeil van de Deen met de dag groeien.

  1 ster: Valverde op zijn oude dag?

  Met Michael Matthews en Diego Ulissi vinden we in de categorie met 1 ster de andere twee renners die geen Tour reden op weg naar het WK. Matthews reed een uiterst bescheiden Tirreno, maar kan als geen ander pieken. Ulissi reed een ijzersterke Ronde van Luxemburg en zal in eigen land extra gemotiveerd zijn.

   

  Met Alejandro Valverde en Michal Kwiatkowski vinden we in deze categorie ook de enige ex-wereldkampioenen op de weg. Valverde kwam er in de Tour niet aan te pas en zit duidelijk in de herfst van zijn carrière. Maar wie durft er tegen El Imbatido te wedden als het een taaie koers wordt?

   

  De laatste renner met 1 ster is Primoz Roglic. De ongelukkige tweede van de Tour de France. Wat heeft dat mentaal met hem gedaan? Komt hij gedesillusioneerd naar Imola of zint hij op revanche?