Dirk Van Tichelt heeft weer pijn aan nek: "Vrees voor einde carrière"

  Het dreigt een fin de carrière in mineur te worden voor judoka Dirk Van Tichelt (36). De bronzen medaille van Rio had in Tokio een laatste keer willen knallen, maar nu worden niet alleen die Spelen bedreigd door corona maar ziet hij ook zijn kwalificatiekansen afnemen door problemen aan zijn nek.

  Dirk Van Tichelt liet gisteren een scan maken van zijn nek, maar weet pas volgende week hoe ernstig het is. "De nekpijnen roepen herinneringen op aan de eerdere hernia van een paar jaar geleden. Het is vooral belangrijk dat ik weet dat het geen blijvende handicap kan worden."

   

  "Sowieso heeft de topsport al heel wat roofbouw op mijn lichaam gepleegd, maar ik wil de grens van een definitieve handicap niet overschrijden", legt Van Tichelt uit.

   

  Niet alleen die blessure, maar ook de donkere wolken boven de Spelen zouden Van Tichelt wel eens kunnen beslissen om te stoppen. "Zoals het coronavirus nu overal ter wereld tekeergaat, lijkt het mij uitgesloten dat er in 2021 Olympische Spelen gaan komen. Ik zie niet in hoe ze dat zonder risico kunnen organiseren."

   

  En dan is er nog de problematiek om zich te kunnen kwalificeren voor de Spelen omdat er amper nog toernooien overblijven. "Deze week werd de Grand Slam van Tokio al van de kalender gehaald en ook de Grand Slam van Boedapest van eind oktober is onzeker, omdat de coronacijfers in Hongarije de pan uitswingen."

  "Zou graag trainer worden na mijn carrière"

  Is Dirk Van Tichelt dan al bezig met een leven na de topsport? "Liefst van al zou ik in het judo blijven, maar ik weet niet of de Vlaamse judofederatie zich budgettair nog een extra trainer kan veroorloven."

   

  "Ook een leven als coach in een fitnesscenter zie ik wel zitten. Ook turnleerkracht op een school staat mij eveneens aan. Tijdens mijn opleiding licentiaat L.O. heb ik uiteraard regelmatig voor een klas moeten staan en dat vond ik ook heel leuk. Er liggen dus genoeg opties open."