Ga naar de inhoud

Deel 1 van de "Zwanze Derby"-docu: "Als echte Brusselaar moet je Union-RWDM meegemaakt hebben"

De "Zwanze Derby", zo wordt het burenduel tussen Union Saint-Gilloise en RWDM ook wel genoemd. Jarenlang kwamen beide traditieclubs elkaar enkel nog tegen tijdens oefenmatchen. Dit jaar spelen ze in 1B weer voor de punten tegen elkaar. Reden genoeg voor WaterTower Productions om er een docureeks over te maken.

Omgekeerde rollen

De "Zwanze Derby" is terug. Voor het eerst in 35 jaar spelen Royale Union St-Gilloise en RWD Molenbeek nog eens tegen elkaar in competitieverband.

 

De laatste keer was in 1985 in de tweede klasse. RWDM won toen met 0-1 in het Dudenpark. De heenwedstrijd in het Edmond Machtensstadion had het al met 6-1 gewonnen. Het was dus duidelijk dat RWDM toen de betere ploeg was.

 

Nu treffen de twee Brusselse clubs elkaar opnieuw in de tweede klasse, nu 1B, en zijn de rollen omgekeerd. Union werd 2 jaar geleden gekocht door Brighton-eignaar Tony Bloom en ambieert nu openlijk de promotie naar 1A.

 

Ervaren rot Felice Mazzu moet daarbij helpen. RWDM daarentegen is pas terug in 1B nadat de club in 2015 door Thierry Dailly werd gereanimeerd. De Molenbekenaren zijn al tevreden met het behoud.

"Zwanzen en zieveren"

De Brusselse derby is iets speciaals. Ondanks de rivaliteit wordt er vooral veel plezier gemaakt, de Brusselse folklore van “zwanzen en zieveren” ten top.


In deze 5-delige docureeks gaan we terug in de tijd, naar de gloriejaren van  Union, Daring en de "Zwanze Derby". We leven mee met de Brusselse  supporters en proeven van de unieke sfeer. We leren onze hoofdstad kennen op de manier waarop ze vroeger vooral gekend was: een stad van “zieveren en zwanzen”.


Met getuigenissen van coryfeeën als Johan Boskamp, Henri Petersen, Danny Ost, Jacques Teugels, Eric Dumon,...

Kijk hier naar de eerste aflevering van de docureeks: