Vangramberen: "Het is echt zoeken naar de WK-sfeer in Imola"

  Het is alle hens aan dek om alles op tijd klaar te krijgen in Imola.

  Door het afhaken van Zwitserland als gastland voor het WK, moest de UCI in allerijl overschakelen op Italië. En dat is er ook aan te merken volgens Sporza-journalist Maarten Vangramberen. "Van de festivalsfeer die normaal gezien rond een WK hangt, is er nu helemaal geen sprake."

  Pas begin deze maand hakte de Internationale Wielerunie de knoop door om de strijd om de wereldtitel in Imola te organiseren. Het was dan ook een race tegen de klok om alles piekfijn in orde te krijgen. 

   

  "Je merkt aan alles dat het WK in allerijl georganiseerd is", zegt Sporza-journalist Maarten Vangramberen, die sinds dinsdag in Imola rondloopt. "Het is echt zoeken naar de WK-sfeer."

   

  "In een Tour of op het WK hangt altijd een beetje een festivalsfeer. Vorig jaar in Yorkshire was er een volledige weide met attracties voor de supporters. Er werden worsten gebakken, er stonden bierkraampjes... Daar is nu helemaal geen sprake van."

   

  "Je ziet nergens spandoeken of banners. Het is zelfs zoeken naar de ingang van de persparking. Ze waren gisteren nog volop bezig om de aankomstzone te installeren."

   

  "Het grote voordeel is wel dat we op een F1-circuit zitten, dat goed uitgerust is: voldoende parkeerplaatsen, een perszaal... In de garages waar normaal de F1-wagens staan, krijgen de journalisten nu een plekje."

  De aankomstzone.

  Supporters? "Twee Belgische campers en een verloren gelopen Brit"

  Veel supporters zag Maarten Vangramberen ook nog niet. "Meer dan twee Belgische campers en een verloren gelopen Brit met een T-shirt van het WK in Yorkshire zag ik nog niet. Niemand kan me voorlopig zeggen of er überhaupt publiek is toegelaten. Veel zal het dus niet zijn."

   

  "Toen we het parcours gingen filmen, zijn we wel vijf oude Italiaanse knarren tegengekomen, die over het WK bezig waren. Dat is de enige keer dat ik Italianen al over het WK heb horen praten. Het leeft dus niet echt."

  Vangramberen: "Een maandje op adrenaline"

  Ook voor Maarten Vangramberen viel het deze maand nog niet stil. Tussen de Tour en het WK was hij welgeteld één dag thuis. "Nee, ik ben nog geen uitgeperste citroen", vertelt hij.

   

  "Toen een paar weken voor de wielerklassiekers alles op slot ging, had ik een afschuwelijk gevoel. Dan gingen ook de Olympische Spelen en het EK voetbal niet door..."

   

  "Nu volgt het ene evenement na het andere. Dan leef je een maandje op adrenaline. Het is fantastisch om het allemaal op de eerste rij mee te maken. Natuurlijk mis je je gezin, maar sportief leef je op een wolk."

  Maarten Vangramberen interviewt Wout van Aert.