Europese Supercup vanavond mét fans: "Ze gebruiken fans als proefkonijnen"

  Standard en Charleroi moeten vanavond in Europa aan de bak, maar in de Europese kwalificatiewedstrijden zijn geen supporters welkom. Toch maakt de UEFA voor de Europese Supercup van vanavond een uitzondering. In Boedapest zijn wel fans toegelaten, maar dat zint de Hongaarse oppositie niet.

  "Hoe dit mogelijk is? Dat vraagt de Hongaarse oppositie zich ook af", zegt correspondent Stefan Bos in De Wereld Vandaag op Radio 1.

   

  In Boedapest, waar Bayern München en Sevilla vanavond de Europese Supercup spelen, zijn dus wél fans welkom.

   

  "De oppositiepartijen zeggen dat de Hongaarse premier Orban dit als een prestigeproject ziet. Hij is gek op voetbal en wilde per se de eerste grote Europese wedstrijd in de Puskas Arena in Boedapest hebben."

   

  Het stadion biedt plaats aan 67.000 fans, vanavond worden zo'n 20.000 toeschouwers verwacht. "Critici vinden dat aantal nog te hoog. De oppositie heeft overigens ook vandaag nog aan de UEFA gevraagd om de fans niet toe te laten."

   

  "Ze vinden dat de UEFA en de Hongaarse premier deze fans gebruiken als proefkonijnen, om te kijken of het virus zich verspreidt tijdens massa-evenementen. Ze vinden het ontoelaatbaar en noemen het zelfs onmenselijk."

   

  "Ook merkwaardig: zo'n 500 dokters en medisch personeel hebben gratis kaartjes gekregen. Dat is heel symbolisch. Je mag er niet aan denken dat zij ziek worden en dat er dan niet voldoende personeel is bij een tweede golf. Het wordt cynisch bekeken."

  "Er zullen fans van beide teams zijn"

  Niet alleen Hongaarse fans zullen vanavond in het stadion aanwezig zijn. "Premier Orban heeft de grenzen officieel gesloten, maar er worden fans uit Duitsland en Spanje toegelaten."

   

  "De clubs en de regionale bestuurders hebben opgeroepen om niet te gaan, maar er zullen fans van beide teams zijn."

   

  "Of de fans bang zijn? Dat lijkt mij niet echt", vertelde onze correspondent aan het stadion drie uurtjes voor de aftrap.

   

  "Maar er is hier wel een enorme politiemacht. Men houdt rekening met alle scenario's."