Na Diegem verdwijnt ook Koksijde van de Wereldbeker-kalender

  Koksijde zal dit jaar geen Wereldbeker-wedstrijd veldrijden organiseren. Na Diegem is het al de tweede manche die van de kalender verdwijnt. "We kunnen zonder publiek niet uit de kosten raken en we willen geen risico's nemen met het geld van de gemeenschap", klinkt het bij de burgemeester.

  Naar de reden voor de afgelasting, is het niet lang zoeken. "We leven nog altijd in coronatijden", vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. "Het zou een wedstrijd worden zonder publiek en veldrijden zonder publiek is als een café zonder bier. Dat is niet realiseerbaar."

   

  "Bovendien gelden er sinds dit jaar strengere regels voor een wereldbeker. Dat is allemaal veel duurder. We kunnen niet uit de kosten raken. Dat zou ons 250.000 euro kosten. We hebben in onze begroting maar 100.000 euro uitgetrokken voor dit event. En we willen geen risico's nemen met het geld van de gemeenschap."

   

  Deze beslissing viel de burgemeester wel zwaar. "Koksijde is een klassieker. Maar uitstel is geen afstel. We hopen er volgend jaar wel opnieuw te staan."

   

  Voor Flanders Classics is dit een nieuwe streep door de rekening want eerder gooide ook Diegem al de handdoek in de ring. Er blijven nu nog 9 crossen over. "Het nieuwe model woog financieel al zwaar met publiek en in normale omstandigheden. En Flanders Classics kwam alleszins niet met een financiële compensatie", besluit de burgemeester.

  Andere Belgische WB-crossen blijven optimistisch

  Er staan nu nog vier Belgische manches op de kalender: Overijse, Namen, Zonhoven en Dendermonde. Die laatste twee zijn alleszins niet van plan de handdoek in de ring te gooien. Zonhoven staat half december op de kalender en wil wel tegen half oktober duidelijkheid van de lokale overheid. Het duurt ongeveer twee maanden om alles echt op poten te zetten.

   

  Ook bij Dendermonde, het vroegere Wachtebeke, klinkt hetzelfde geluid. Organisator Jurgen Mettepenningen: "Wij gaan door, tenzij er een verbod komt van hogerhand. Zonder publiek organiseren is nog altijd beter dan niet. De meeste organisatoren hebben een spaarpotje aangelegd en het is nodig om dat nu aan te spreken. Alleen zo kan de sport overleven. Het gaat niet alleen over de wedstrijden, maar ook om de ploegen. We willen het voortouw nemen."

  Kalender wereldbeker

  datum cross winnaar winnares
  29/11/20 Tabor (Tsj) Vanthourenhout Brand
  20/12/20 Namen Van der Poel Brand
  27/12/20 Dendermonde Van Aert Brand
  03/01/21 Hulst (Ned) Van der Poel Betsema
  24/01/21 Overijse Van Aert Alvarado