Victor Campenaerts: "Mijn voorbereiding op tijdrit is beter dan die van Tour-mannen"

  Victor Campenaerts is klaar voor de WK-tijdrit: "Grootste concurrent komt uit eigen land." Doelend op Wout van Aert.

  Wout van Aert hoorden we vandaag op de luchthaven. Hij is de kopman voor de wegrit zondag, maar ook de tijdrit vrijdag is een doel. Victor Campenaerts is de tweede Belg tegen de klok op een voor hem ideaal parcours. Dat vertelde hij in Extra Time Koers aan Maarten Vangramberen. "Ik denk dat mijn grootste concurrent uit eigen land komt."

  Vorig jaar won Campenaerts de tijdrit in de Tirreno over 10 km, dit jaar moest de werelduurrecordhouder enkel de Italiaan Filippo Ganna laten voorgaan. "Ik hoopte natuurlijk op meer. Die 2e plaats is een bevestiging van mijn goeie vorm, maar ik wist al dat ik in vorm was. Ik wil graag winnen."

   

  Wordt Ganna vrijdag over de 31,7 km in Imola zijn grootste concurrent? "Die is als achtervolger op de piste in het voordeel omdat het een korte tijdrit was. Mijn grootste concurrent komt, denk ik, uit eigen land."

   

  Wout van Aert komt uit de Tour, die zondag afliep, Campenaerts uit de Tirreno, die 6 dagen rapper afgelopen was met die chronorit. Wie is er qua voorbereiding in het voordeel?

   

  "Ik weet vrijwel zeker dat mijn voorbereiding ideaal is en beter dan die van de Tour-mannen. Ganna en Rohan Dennis hebben dezelfde voorbereiding als ik gehad." Campenaerts veklaart zich nader: "Onze voorbereiding is toch iets gestuurder, je hebt zeker de supercompensatie te pakken van de Tirreno."

   

  "Als je de Tour uitkomt, moet je zien dat je niet stilvalt van zondag tot vrijdag. Je hunkert naar rust na 3 weken keihard koersen, stilvallen is dodelijk.

  "1 en 2 zou heel mooi scenario zijn, maar het is mogelijk"

  Campenaerts noemde eerder al het tijdritparcours erg snel met veel nieuw asfalt. "Voor mij is het een ideaal parcours. Ik zou het niet anders hebben uitgetekend."

   

  Campenaerts verklapte nog een aspect van vrijdag: "De wind zal speciaal zijn. Als de voorspellingen blijven zoals ze zijn, zal er in het 2e deel keiharde wind mee zijn op een licht dalende lijn. De tijdrit zal volgens mij vooral in het 1e deel gereden worden."

   

  Bondscoach Rik Verbrugghe zei dat België vrijdag meer kans maakt op een medaille dan zondag. Campenaerts is het daarmee eens: "Procentueel gezien is dat zeker zo. We hebben ook 2 pionnen die kans maken op een medaille. De wegrit is altijd meer een kansspel."

   

  1 en 2 kan dus? "Dat zou een heel mooi scenario zijn, maar ik denk dat het mogelijk is."

   

  Vorig jaar kwam Campenaerts door een val buiten de top 8 terecht op het WK, waardoor hij een ticket voor de Spelen miste. Speelt dat olympische gegeven nu mee? "Die top 8 geldt nu niet meer als selectiecriterium. Zelfs winst levert geen ticket op, maar het zou wel een heel mooi visitekaartje zijn naar de bondscoach toe."

   

  "Er is nog maar 1 plaats over naast die van Remco (Evenepoel) en ik denk dat het daarvoor voornamelijk tussen Wout en mij zal gaan, al zijn er ook nog De Gendt en Lampaert."

   

  "Realistisch gezien heeft Wout de beste papieren, ook al omdat hij in de wegrit kan aantreden. Ik zou zeker niet naar de Olympische Spelen willen gaan, als ik denk dat er iemand thuiszit die daar beter tot zijn recht zou komen. Maar ik focus me nu op de tijdrit van vrijdag. Als ik vrijdag op het podium sta, ben ik een gelukkig man, of ik nu naar Spelen ga of niet."

  Campenaerts: "Ik ga standaard om 21u slapen"

  Nog 1 ding viel op: Campenaerts gaat elke dag heel vroeg slapen. "21 uur is de standaard. Ik bouw dan stilaan af en probeer rustig mijn slaapritueel in te zetten. Dat kan met een serie zijn of bij voorkeur met een boek. Dat geeft minder prikkels voor de hersenen. Ze zeggen al eens dat de uren voor 12 uur dubbel tellen en ik heb het gevoel dat dat bij mij helpt."

  Bekijk de integrale Extra Time Koers van woensdag 23 september: