Ga naar de inhoud

Thibau Nys: "Tegen Wout en Mathieu crossen, dat is kicken"

Thibau Nys over zijn debuutjaar bij de beloften: "Als ik overal meestrijd voor de overwinning, kan ik tevreden zijn."

Zaterdag begint het veldritseizoen in ons land. Thibau Nys (17) mag het als eerstejaarsbelofte meteen tegen de profs opnemen in Lokeren. Voorlopig zonder Wout van Aert en Mathieu van der Poel.

"10e plaats moet mogelijk zijn"

Vorig seizoen won Thibau Nys alles wat er te winnen valt bij de junioren. Dit jaar fietst hij een categorie hoger, zaterdag zelfs twee categorieën, want in de Rapencross rijden de beloften en de profs samen.

 

"Ik kijk er erg naar uit, alsof het mijn eerste schooldag is", lacht Nys. "Ik zal wat geluk moeten hebben, want bij de start zal ik achteraan staan. Als ik wat ruimte krijg om op te schuiven, zit er misschien een 10e plaats in."


Niet slecht voor een knul van 17. "Ik leg de lat graag hoog. Dat moet ook, vind ik."


Nys junior traint regelmatig met profs zoals Toon Aerts. "Maar het blijft moeilijk in te schatten hoe ik het tegen hen zou doen in een wedstrijd. Dat is heel anders crossen."


Ook bij de beloften zal hij het tegen sterke beren moeten opnemen, maar dat deert hem niet. Nys: "Als ik het seizoen mee gedomineerd heb, als ik elke wedstrijd meespeel voor de overwinning, kan ik tevreden zijn."

Ik zal wat geluk moeten hebben, want aan de start zal ik achteraan staan.

Thibau Nys

"Kicken tegen Wout en Mathieu"

Wout van Aert en Mathieu van der Poel zullen dit weekend nog niet aan de start staan. Zij hebben nog een stevig wegprogramma in hun agenda staan. 

 

"Ik wil er dit seizoen zeker een keer tegen crossen. Dat gaat een kick geven", lacht Thibau Nys.

 

"Als ik achteraan moet starten, ga ik wel flink afzien", weet hij ook. "Dan ben ik misschien blij als ze de volgende cross niet aan de start staan."

Sven Nys: "Liefde voor de sport overheerst"

Thibau Nys staat te springen om het veldritseizoen te beginnen, net als zijn vader Sven Nys. "Ik ben zeer blij dat heel wat organisatoren veldritwedstrijden willen en kunnen organiseren. Als die crossen niet op de kalender zouden staan, zouden alle ploegen het zeer moeilijk krijgen", vertelt de teammanager van Telenet-Baloise.

 

"We zijn er alvast klaar voor, iedereen heeft er echt zin in. De liefde voor de sport overheerst, want ik weet ook dat veel partijen verlies zullen lijden. Zowel organisatoren als renners."

 

"De eerste weken crossen we vaak later zoals komend weekend. Dan gaan de profs pas om 17.30u van start. Na de klassiekers zullen kijkers wat langer blijven hangen", hoopt Nys senior.

"Eli Iserbyt wordt de eerste weken weer de te kloppen man"

Voor de eerste crossen van het seizoen verwacht Sven Nys weer een duel tussen zijn kopman en die van Pauwels Sauzen-Bingoal.

 

"Toon Aerts staat te springen om prijzen te rijden. Dan zal hij voorbij Eli Iserbyt moeten. Ik vermoed dat hij weer de te kloppen man zal zijn in het begin van het seizoen. En bij ons zie ik ook een hele scherpe Lars van der Haar."


"Daarna is het afwachten wanneer we Wout van Aert en Mathieu van der Poel te zien krijgen", gaat Nys voort. "Iedereen wil de twee grote vedetten graag in het veld zien. Toon Aerts wint ook liever als zij aan de start staan."

 

"Maar de sport kan ook overleven zonder hen. Kijk naar vorig jaar, toen kregen we meteen duels op het scherpst van de snee. En vergeet niet dat Tom Pidcock ook een toptalent is."


Net als Thibau Nys? "De kloof met de toppers is nog groot", vindt zijn vader, "maar hij krijgt van ons de tijd om die dicht te rijden. Dat is niet erg. Als hij het als een leerschool ziet, gaat hij er wel komen. En van druk ligt Thibau ook niet wakker. Plezier en genieten, daar draait het nu om voor hem."

Als Thibau dit als een leerschool ziet, gaat hij er wel komen. Van druk heeft hij alleszins geen last.

Sven Nys

VIDEO: Op training met de crossploeg Telenet-Baloise

De eerste crossen van het seizoen
26/09 Rapencross Lokeren
03/10 Polderscross Kruibeke
11/10 Superprestige Gieten (Ned)
17/10 be-MINE-cross Beringen
24/10 Superprestige Ruddervoorde
31/10 Koppenbergcross Oudenaarde
01/11 Druivencross Overijse