Ann-Sophie Duyck en Sara Van De Vel bijten WK-spits af: "Pittige klim in finale tijdrit"

  WK-ancien Ann-Sophie Duyck zat bijna een jaar zonder koers en dat speelt haar parten.

  Het WK wielrennen in Imola bijt morgen de spits af met de tijdrit voor de elite vrouwen. Ann-Sophie Duyck en Sara Van De Vel, de triatlete die even alles op de koers zet, verdedigen de Belgische kleuren. De 2 weten niet goed wat te verwachten: Duyck had tijd nodig na bijna een jaar zonder koers en voor Van De Vel was het EK een realitycheck. 

  31,7 km op een licht glooiend parcours met start en aankomst op het F1-circuit in Imola, dat wordt de opdracht van Duyck en Van De Vel. Duyck is meervoudig Belgisch kampioene, die jaar eindigde ze als 4e, Sara Van De Vel was 2e achter Lotte Kopecky.

   

  Duyck is eerst en vooral opgelucht dat er een WK is, want door de coronacrisis moest de UCI op zoek naar een vervanger voor Martigny in Zwitserland. "Iedereen is dolenthousiast om hier te kunnen deelnemen."

   

  De 33-jarige is zondag samen met haar man in Imola aangekomen. "En we hebben toen al meteen het parcours verkend. Het is een echt tijdritparcours, maar niet te onderschatten. In de finale, in de laatste 5 km, zit een pittig klimmetje. Net omdat het in de finale is zal dat heel zwaar aanvoelen. Je rijdt eigenlijk naar het hoogste punt van het Ferrari-circuit en dan duik je naar beneden, maar op dat circuit is het ook niet helemaal vlak."

   

  Duyck ziet een gelijkenis met Ponferrada in 2014. "Het is nooit helemaal vlak, het loopt constant op en af met hele lange rechte stukken. En dan net als in Ponferrada is er op het eind een heel steil klimmetje met een felle afdaling." 

   

  In Spanje werd Duyck toen 5e, maar voor haar houdt daar de vergelijking op. Om medische reden koerste ze niet meer sinds de zomer van 2019, ze moest afzeggen voor het WK. "Ik was net klaar met mijn revalidatie en wou de competitie hervatten, toen in maart alles in lockdown ging. Dat werd dus uitgesteld tot juli en conditioneel heeft dat een grote impact gehad."

   

  "Ik had van 31 augustus vorig jaar niet meer gekoerst, dat was dus bijna een jaar zonder competitieprikkel. Die zat heel ver weg. Ik heb heel wat tijd nodig gehad om het juiste gevoel weer op te pikken."

  "Triatlete" Sara Van De Vel: "EK was realitycheck, ervaring opdoen is ambitie"

  Duyck is al een WK-ancien, welke tips heeft ze voor debutante Van De Vel? "Je 1e WK mag je onbevangen ervaren, dus ik wil haar niet overladen met tips en geen extra druk opleggen. Zij is ervaren genoeg om in het triatlon met kampioenschappen om te gaan."

   

  "Als je onbevangen bent, kun je zonder druk aan de start komen en leren wat je ervan kan leren."

   

  Van De Vel (26) komt dus met succes uit de triatlon: "Ik vind het superspannend om hier op mijn 1e WK te zijn en had dat eigenlijk niet verwacht. Ik dacht niet dat ze me gingen meenemen. Maar het is ook belangrijk om ervaring op te doen, het is dus spannend en belangrijk."

   

  Heeft ze als triatlete een voordeel op het WK tijdrijden? "In België dacht ik dat het goed was dat ik al veel ervaring heb op die tijdritfiets en daar zo veel uren meer op train dan de meeste rensters. Anderzijds is mijn houding in triatlon anders en wat comfortabeler en is dit veel intensiever."

   

  "Ik heb op het EK in Plouay gemerkt dat de inspanning totaal anders is op een glooiend parcours. In triatlon ga je je altijd een beetje sparen, omdat er nog lopen volgt én omdat het 90 km is in plaats van maar 32. Hier moet je constant heel hard gaan. Voor mij is het wennen om elke keer tot over die limiet te gaan."

   

  "Ik voel dat in het koersen ook. Als ze wegspringen, is het nog moeilijk om net dan dat ietsje meer te kunnen, terwijl ik over een langere periode wel dezelfde wattages kan trappen. Dat was mijn voordeel op het  vlakke BK in Koksijde. Dat was heel de tijd hard trappen. Hier is dat iets moeilijker."

   

  Van De Vel traint daar wel op: "Maar dat vraagt tijd. Tussen het EK en nu zit er maar een maand, ik kan niet verwachten dat dat helemaal op peil is. Dat zal nog heel hard werken worden deze winter."

   

  Het EK was met een 22e plaats een realitycheck. "Hier is de ambitie alleen maar ervaring opdoen. Ik kan ook echt niet inschatten hoe sterk de concurrentie is."

   

  Het parcours lijkt Van De Vel wel te liggen: "Ik had het gevoel bij de verkenning dat we de hele tijd bergaf reden, dat is wel leuk. Maar de wind stond wel goed. En de training kan altijd anders zijn dan de race. Het is minder bergachtig dan het EK, dus dat is al beter voor mij."

  Donderdag: tijdrit bij de vrouwen vanaf 14u40

  De uitzending van Sporza begint om 14u30. Tien minuten later bolt de eerste vrouwelijke deelneemster van het startblok.