Serebrennikov: "Kiev zal tegen Gent wachten tot dat ene moment om toe te slaan"

  Dinamo Kiev was in de vorige ronde te sterk voor AZ.

  De weg naar Europees eerherstel loopt langs de BeNeLux voor Dinamo Kiev. Voor het derde jaar op rij kan een Belgische of Nederlandse club de voormalige grootmacht uit Oekraïne uit de Champions League houden. "In België zou Dinamo met zekerheid meedraaien aan de top", zegt ex-Club Brugge-speler Sergej Serebrennikov.

  Andrej Sjevtsjenko, Oleh Blochin en Ihor Bilanov: drie spelers van Dinamo Kiev wonnen ooit de Gouden Bal. Dat was in een ver verleden. Ondertussen is het van 2016 geleden dat Dinamo Kiev de Champions League speelde. Het sneuvelde toen met 5 punten in de groepsfase.

   

  Het Oekraïense voetbal lijdt onder de economische crisis van de laatste jaren in het land. Na 2016 was Dinamo telkens veroordeeld tot de voorronde van de Champions League en dat liep telkens slecht af.

   

  Vorig jaar was Club Brugge te sterk (1-0 en 3-3). Het jaar eerder sneuvelde Dinamo tegen Ajax en ook dit jaar moet de club naar België en Nederland om in de CL te geraken. In de derde voorronde nam Dinamo de Nederlandse horde tegen AZ. Het won in Kiev met 2-0. Vanavond wacht AA Gent.

   

  Gerust kan AA Gent er niet op zijn. Niet alleen omdat de Gentenaars zelf een woelige periode achter de rug hebben, maar evenzeer omdat Dinamo Kiev een club is die herademt na een woelig periode. "Sinds Mircea Lucescu coach werd in juli zit er opnieuw muziek in de ploeg", zegt Serebrennikov. 

   

  "Het voetbal is nog niet top, maar de resultaten tonen dat ze op de goede weg zijn en mentaal is de sfeer opnieuw positief. Misschien wel al beter dan bij Gent, want na twee matchen is het toch moeilijk om automatismen te hebben en alle problemen te vergeten."

   

  "In België zou Dinamo meedraaien aan de top. Absoluut zeker, maar het is moeilijk te zeggen of ze beter of minder goed zijn dan Gent."

  "Verwacht dat Dinamo kiest voor een defensief blok"

  Na drie speeldagen heeft Dinamo 7 op 9 in de competitie, maar de resultaten waar Sergej Serebrennikov vooral naar verwijst, zijn de zege in de Supercup tegen grote rivaal Sjachtar Donetsk en de overwinning tegen AZ in de vorige voorronde.


  Tegen AZ viel op dat Dinamo geen angst heeft om er soms bijzonder stevig in te vliegen (zie video), maar vooral de afwachtende houding in de Oekraïense Supercup en tegen AZ zijn een voorteken voor AA Gent. AZ was dominant, Dinamo was efficiënt.


  "Mircea Lucescu is een heel ervaren trainer. Hij speelt op het resultaat. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is voor Dinamo Kiev om in Champions League te geraken. Dat levert de club veel geld op."

  In belangrijke matchen kiest Dinamo Kiev voor een goed defensief blok en dan wachten ze op dat ene moment om vooraan toe te slaan. Want daar hebben ze veel talent lopen.

  Sergej Serebrennikov

  "In belangrijke matchen kiest hij voor een goed defensief blok en dan wachten ze op dat ene moment om vooraan toe te slaan. Want daar hebben ze veel talent lopen."


  "Snelheid vooraan is hun belangrijkste wapen. Hun beste aanvaller is Viktor Tsihankov (flankspeler van 22 jaar, zie foto boven). Hij is technisch bijzonder sterk, kan heel makkelijk een mannetje voorbij, geeft assists met zijn linker en kan zelf scoren. Alleen is hij niet helemaal fit, dus misschien zal hij beginnen als invaller."


  "Mijn verwachting is dat ze het ook zo zullen aanpakken tegen Gent. Volgens mij zal Dinamo de bal aan Gent laten en speculeren op de counter. Zeker in het begin van de match. Ik denk dat het team met het meeste geduld zal winnen."

   

  De terugmatch is volgende week dinsdag in Kiev.

  Uit 2019