Vooronderzoek naar vermoedelijk dopinggebruik in de Tour: Quintana in nauwe schoentjes?

  Nairo Quintana werd 17e in de voorbije Tour de France.

  De Tour de France staat nog maar een dagje in de boeken geschreven en daar duikt een eerste (mogelijk) schandaal op. Het parket van Marseille viseert een ploeg uit de Ronde van Frankrijk in een onderzoek naar vermoedelijk dopinggebruik. Vorige week woensdag vond een inval plaats in het hotel waar Arkéa-Samsic, de ploeg van Nairo Quintana, verbleef.

  Afgelopen weekend pakte de Franse krant Le Journal du Dimanche uit met het bericht dat er vorige week woensdag een huiszoeking had plaatsgevonden in het hotel waar wielerploeg Arkéa-Samsic verbleef.

   

  Bij de Franse sportkrant L'Equipe werd het nieuws bevestigd door teammanager Emmanuel Hubert, maar hij wenste geen verdere toelichting te geven.

   

  L'Equipe gaf nog mee dat niet de ploeg, maar wel kopman Nairo Quintana geviseerd werd.

   

  Ook de kamers van zijn Colombiaanse landgenoten en ploegmaats Dayer Quintana (de broer van Nairo) en Winner Anacona zouden een bezoekje van de speurders hebben gekregen.
   

  Persagentschap AFP gaat vandaag nog een stapje verder en beweert dat er "een voorlopig onderzoek is geopend naar vermoedelijk dopinggebruik, waarbij een ploeg uit de Tour de France geviseerd wordt".

   

  Volgens AFP is het onderzoek geopend door de gezondheidsdiensten van het parket van Marseille.

   

  Volgens de procureur, zo citeert AFP, zouden "talrijke gezondheidsproducten zoals medicijnen gevonden zijn, net als een methode die als dopinggerelateerd kan worden gekwalificeerd".

  Update: Parket van Marseille bevestigt dat Arkéa-Samsic spilfiguur is

  Het parket van Marseille bevestigt rond 19.30u dat wielerploeg Arkéa-Samsic het onderwerp van het onderzoek is.

   

  "Er is een onderzoek aan de gang naar vermoedens van dopinggebruik door een deel van de renners van Arkéa-Samsic", klinkt het.

   

  Er zouden ook twee arrestaties gebeurd zijn. Volgens AFP zouden Dayer Quintana en enkele leden van de medische staf van de ploeg verdacht zijn.

   

  Het achttal van Arkéa-Samsic in de Tour bestond uit Nairo Quintana (Col), Winner Anacona (Col), Warren Barguil (Fra), Kévin Ledanois (Fra), Dayer Quintana (Col), Diego Rosa (Ita), Clément Russo (Fra) en Connor Swift (GBr).

   

  De Internationale Wielerunie UCI bevestigt in een reactie op zijn website "in contact te staan met de OCLAESP (een organisatie in Frankrijk die o.a. waakt over de publieke gezondheid) en de CADF (de wielerantidopingorganisatie) als onderdeel van een wettelijke operatie uitgevoerd door de Franse overheid in de marge van de Tour".

   

  De UCI zegt de acties van alle betrokken partijen "te ondersteunen en te verwelkomen". "We zullen de gepaste maatregelen nemen als we op de hoogte zijn gebracht van de gegevens die de Franse gerechtelijke autoriteiten hebben verzameld."

  Grijze Tour voor Quintana

  Voor Nairo Quintana werd de Tour een fikse tegenvaller. De 30-jarige Colombiaan maakte afgelopen winter de overstap van Movistar naar Arkéa-Samsic en miste zijn entree bij de procontinentale formatie niet.

   

  Quintana begon als een raket aan het seizoen met eindwinst in de Ronde van de Provence en de Ronde van de Alpes Maritimes. Parijs-Nice, net voor de lockdown, sloot hij af op de 6e plaats.

   

  In de Tour draaide het vierkant bij Quintana. Hij zakte net als Egan Bernal door het ijs op de Grand Colombier en eindigde in het algemene klassement als 17e op 1u03'07" van eindwinnaar Tadej Pogacar.

   

  Het Franse procontinentale team heeft met Benjamin Declercq en Christophe Noppe twee Belgen in de gelederen, maar zij waren er niet bij in de Tour.

  Terug naar rit 15: Wout van Aert rijdt Nairo Quintana en Egan Bernal in de vernieling

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar