Ploegleider: "Waaierrit was geluk bij ongeluk voor Tadej Pogacar"

  Rit 7: Tadej Pogacar waait binnen op bijna anderhalve minuut van Primoz Roglic.

  Allan Peiper (60) is een van de architecten van de Tourwinst van Tadej Pogacar. De ploegleider is dagen gaan oefenen met het wonderkind op La Planche des Belles Filles. En de opgelopen schade in de waaierrit leek achteraf een zegen voor de Sloveense toprenner.

  "Generale repetitie op La Planche in juni"

  Zaterdag heeft u naar de gekste Tourtijdrit in jaren gekeken. Primoz Roglic leek af te stevenen op het geel in Parijs, maar een offday van de Sloveen en een superdag van zijn jonge landgenoot Tadej Pogacar beslisten daar anders over. Pogacar boog een achterstand van een minuut om in een voorsprong van een minuut.

   

  Allan Peiper was niet verbaasd. De ervaren ploegleider van Team Emirates had de hele actie zorgvuldig voorbereid. "In juni heb ik enkele dagen op het tijdritparcours gekampeerd", vertelt hij in Vive le Vélo. "Enerzijds heb ik er al het materiaal opgelijst, anderzijds heb ik de plaats voor de fietswissel uitgedokterd."

   

  "In juli ben ik teruggeweest met Tadej en een ploeg van ongeveer 10 mensen. Twee dagen lang hebben we alles ingeoefend en al het materiaal getest. Als generale repetitie heeft Tadej de tijdrit al een keer gereden, in het verkeer."

   

  "Tadej heeft het plan tot in de puntjes uitgevoerd. Zaterdag had hij geen last van stress", weet Peiper. "We hadden een extra hotel geboekt zodat hij nog een dutje kon doen."

   

  (lees voort onder de foto en de video)

  Allan Peiper: "Tadej heeft alles tot in de puntjes uitgevoerd."

  VIDEO: De bloedstollende ontknoping van de klimtijdrit

  "Heeft zich wat kunnen wegstoppen na waaierrit"

  In de 7e etappe liep Tadej Pogacar averij op. Samen met andere klassementsrenners werd hij genadeloos uit het eerste pakket geslingerd. Pogacar finishte op 1'21" van Primoz Roglic.

   

  "Die waaierrit was een geluk bij een ongeluk voor ons. Als Tadej zo vroeg al in het geel had gereden, hadden we die trui niet kunnen verdedigen", geeft Allan Peiper toe. "We hebben wat pech gehad, maar we beseffen ook dat we onze rondeploeg moeten versterken voor de toekomst."

   

  "Nu heeft hij zich wat kunnen wegstoppen om zaterdag een steekspel uit te vechten in de tijdrit."

   

  Pogacar zal de komende weken ook in ons land te zien zijn. Zondag 18 oktober wil hij zijn debuut maken in de Ronde van Vlaanderen. "Ik ga zeker nog een verkenning organiseren, want de wegen en de hellingen hier kent hij nog niet", lacht Peiper.

  Ik ga zeker nog een verkenning organiseren voor de Ronde van Vlaanderen.

  Allan Peiper
  Programma van Tadej Pogacar
    wedstrijd uitslag
  01/08 Strade Bianche 13e
  08/08 Milaan-Sanremo 12e
  12-16/08 Critérium du Dauphiné 4e
  29/08-20/09 Tour de France 1e
  27/09 WK wielrennen  
  30/09 Waalse Pijl  
  04/10 Luik-Bastenaken-Luik  
  10/10 Amstel Gold Race (onder voorbehoud)  
  18/10 Ronde van Vlaanderen  

  VIDEO: Het gesprek met Allan Peiper in Vive le vélo

  VIDEO: De Tour van Tadej Pogacar