Michel Wuyts: "De prestatie van Pogacar in twijfel trekken is niet nodig"

  Ook voor Michel Wuyts en José De Cauwer zit de Tour erop.

  Ook voor Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer was het gisteren een onvergetelijke dag met de dramatische ontknoping in de Tour. Hoe kijken zij terug op de machtsgreep van Tadej Pogacar? "Roglic is er mentaal onderdoor gegaan."

  "57 seconden, toen dacht ik dat het voor mekaar was"

  De dag na de zinderende tijdrit naar La Planche des Belles Filles zijn Michel Wuyts en José De Cauwer nog niet helemaal bekomen. Primoz Roglic die de Tourzege nog zou verspelen, dat had ook Wuyts niet zien aankomen. Zeker niet na de koninginnenrit naar de Col de la Loze van afgelopen woensdag, waar Roglic zijn voorsprong op Pogacar verder uitdiepte.

   

  "Een marge van 40 seconden was misschien wat krap. Als je rekening houdt met pech in zo’n tijdrit, dan is dat niet genoeg. Maar het werd dan 57 seconden. Toen dacht ik dat het voor mekaar was."

   

  Maar Roglic gaf het toch nog uit handen in de tijdrit. Waar liep het fout voor de Sloveen? "Roglic heeft zeker geen goede tijdrit gereden, maar er is voor mij één oorzaak: de tussentijden die hij doorkreeg", zegt De Cauwer. "Hij zei zelf ook dat hij van alles op de hoogte was. Je moet harder, maar je kan niet harder en dan begin je te panikeren."

   

  En zo komen we naadloos bij de mentale weerbaarheid van Roglic. Net daar is het volgens Wuyts foutgelopen. "In een moment van hyperstress doet een mens vreemde dingen. Dan begin je aan details te denken en die details lopen dan mis. Roglic is er mentaal onderdoor gegaan. Lichamelijk was het ook op, terwijl er bij Pogacar nog wel wat op zat."

  Pogacar zette met 16'10" zelfs de snelste beklimming ooit neer van La Planche des Belles Filles. Het roept hier en daar vragen op. "Men trekt de prestatie van Pogacar in twijfel, dat is niet nodig. Pogacar reed de beklimming van La Planche des Belles Filles 2 seconden sneller dan Fabio Aru, die de vorige toptijd had. Dat is meer dan aanvaardbaar, want het gaat om een tijdrit, terwijl Aru dat deed aan het eind van een rit in lijn."

  Pogacar zette de Tour op zijn kop in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles.

  "In de Vuelta is Roglic hetzelfde overkomen"

  Roglic die kraakt onder de stress, het was ook voor Jumbo-Visma een nieuwe, pijnlijke ervaring. "Jumbo-Visma en Roglic kennen elkaar al lang, maar deze Roglic kenden ze nog niet", zegt De Cauwer. "Deze stresssituatie voor Roglic hadden ze nog niet meegemaakt."

   

  "Roglic is een hele goede renner, maar hij komt niet vanuit een situatie zoals Pogacar. Die komt binnen en gaat meteen tussen de toppers staan. Hij is jong en op één of andere manier verwerkt hij het allemaal wat makkelijker."

   

  "Roglic komt binnen op latere leeftijd en via een totaal andere weg. Hij staat dan voor dat grote doel waar dan ook nog eens de hele ploeg rond draait."

   

  Dat hij een grote ronde kan winnen bewees Roglic vorig jaar in de Vuelta. Maar ook daar gaf hij niet thuis in de voorlaatste etappe, een bergrit. "Daar is hem hetzelfde overkomen in andere omstandigheden", zegt Wuyts. "Ook daar verloor hij 1'41" op Pogacar en hij liet hem niet zomaar rijden. Maar toen had hij natuurlijk wel wat meer ruimte."

  Deze Roglic kenden ze nog niet bij Jumbo-Visma. Deze stresssituatie hadden ze nog niet meegemaakt.

  "Er zijn fenomenen gemaakt rond de eeuwwisseling"

  Egan Bernal leek vorig jaar vertrokken voor een paar Tourzeges. Maar dit jaar zakte de Colombiaan door het ijs en gaf hij zelfs op. Is Pogacar dan wél vertrokken voor een reeks?

   

  Michel Wuyts durft zulke uitspraken niet meer doen. "Ik heb dat afgeleerd. Ik heb de top 10 van vorig jaar eens bekeken. Er zijn er 2 van de top 10 van vorig jaar die overleven in de top 10 van nu: Landa en Uran. Er zijn er veel van de top 10 van nu die er vorig jaar al bij waren. Een nieuwe uitslag is dus niet zomaar een kopie van de vorige."


  "Maar je kan wel met zekerheid stellen dat de toevoer van jeugd enorm is. Rond de eeuwwisseling moeten er heel veel gunstige aspecten in de lucht gehangen hebben, want er zijn fenomenen gemaakt in die periode. Die zijn nu het peloton binnengekomen en vliegen met een vaart de rest voorbij."

   

  Tot die fenomenen behoort ook Remco Evenepoel. Zien we hem volgend jaar ook in de Tour? "Dat zal in grote mate afhangen van wat de Tour biedt in 2021. Als daar 2 tijdritten in zitten met wat lengte, dan zal de keuze snel gemaakt zijn denk ik. Als het tenminste niet in de weg zit van de Olympische Spelen."

   

  Een duel tussen Pogacar en Evenepoel, het doet watertanden. Maar is Evenepoel daar ook klaar voor? "Het antwoord is ja. Je moet, je hebt geen keuze meer. Die mannen denken veel sneller dan de vroegere generaties. Toen moest je op je tijd wachten en eerst werken voor de gevestigde waarden. Dat doen deze mannen niet meer. Ze hebben een zekere positieve brutaliteit."

  Evenepoel volgend jaar in de Tour? Als daar 2 tijdritten in zitten met wat lengte, dan zal de keuze snel gemaakt zijn.

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar