Zeeman: "Toen ik zag dat het misging, draaide mijn maag zich even om"

  Een teleurgestelde Merijn Zeeman, ploegleider van Jumbo-Visma, voor de microfoon van NOS.

  Omdat Merijn Zeeman na een incident uit de Tour was gezet, volgde de ploegleider van Jumbo-Visma de beslissende tijdrit gisteren langs de kant van het parcours. "Het was zenuwslopend. Toen ik zag dat het misging, draaide mijn maag zich even om", vertelde de Nederlander aan NOS.

  Merijn Zeeman had zich de finale van de Tour wel anders voorgesteld. Donderdag werd hij uit de Tour gezet na een aanvaring met een UCI-commissaris. En ook de afsluitende tijdrit draaide uit op een enorme ontgoocheling voor Jumbo-Visma. 

   

  "Wie had dat kunnen denken?", zuchtte Zeeman tijdens een interview met de Nederlandse omroep NOS. "Het is keihard. We zijn heel verdrietig dat de Tour-zege uit onze handen is geglipt. Deze groep had het verdiend, maar we hebben het niet gered. Toen ik zag dat het misging, draaide mijn maag zich even om."

   

  De voorsprong van Roglic op Pogacar beschouwde de ploegleider niet als te klein. "Pogacar was met stip op één onze grootste concurrent, samen met Egan Bernal. We waren al heel blij met die 57 seconden en dachten dat dat genoeg marge was voor de tijdrit."

   

  Niets was echter minder waar. "Pogacar heeft zichzelf overtroffen. Hij leverde een fantastische prestatie en was veel beter dan wij. Ondanks dat wij met 3 renners in de top 5 eindigen, heeft hij ons vermorzeld."

  Ondanks dat wij met drie renners in de top vijf eindigen, heeft Pogacar ons vermorzeld.

  Merijn Zeeman, ploegleider Jumbo-Visma

  "Uitsluiting heeft geen invloed gehad"

  Zeeman gelooft dat zijn uitsluiting het resultaat niet heeft beïnvloed. Hij mocht zich niet in de start- en finishzone begeven en werd gebannen uit de ploegauto. Hij stond langs het parcours gepositioneerd om tussentijden op te nemen.

   

  "Op de dag van de tijdrit heeft Mathieu Heijboer altijd de leiding samen met Grischa Niermann, daarin hebben we heel goed samengewerkt. Mijn uitsluiting heeft geen invloed gehad."

   

  De mokerslag doet een emotionele Zeeman terugdenken aan het werk van de afgelopen 9 maanden. Op de ploegvoorstelling stelde Jumbo-Visma toen een duidelijk doel: de Tour winnen.

   

  "We hebben zoveel meegemaakt. Alle groepsgesprekken en hoogtestages, dat is een periode waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik ben dankbaar voor de vele onvergetelijke herinneringen. Dat het nu zo eindigt, zo onverwacht, dat is keihard."