Lefevere: "Evenepoel zal na deze Tour nog moeilijk in te tomen zijn"

  Met Tadej Pogacar wint straks een 21-jarige knaap de Tour. Remco Evenepoel (20) weet tegen wie hij de komende jaren zal moeten opboksen in het rondewerk. Zijn we vertrokken voor duels Evenepoel-Pogacar? "Ik hoop het", zegt Patrick Lefevere, de teammanager van Deceuninck-Quick Step.

  Lefevere: "Ik weet niet waar het eindigt voor Evenepoel"

  Met Evenepoel (20) en Pogacar (21) zijn twee supertalenten opgestaan, die in de toekomst mogelijk het rondewerk zullen domineren. Zijn we vertrokken voor een jarenlange tweestrijd Evenepoel-Pogacar?


  "Ik hoop het", zegt Patrick Lefevere, ploegbaas van Evenepoel. "Voor mij is het moeilijk om te zeggen. Vier jaar geleden was Remco nog voetballer, maar nu doet hij al dingen die onwezenlijk zijn. In San Sebastian reed hij weg toen iedereen dacht dat hij al gelost was."


  "In Polen klopte hij dit jaar een Fuglsang in topvorm en reed er twee minuten van weg. Waar dit eindigt? Ik weet het niet. Ik ben even nieuwsgierig als iedereen. In het begin heb ik geprobeerd hem wat in te tomen, maar nu weet ik dat dat geen zin heeft", vertelt Lefevere.

  Evenepoel pakte vorige maand in Polen nog uit met een straf nummer.

  "Afgelopen jaar is alles in het water gevallen voor Remco"

  Matxin Fernandez, de ontdekker van Pogacar, scoutte ook nog een tijd voor Deceuninck-Quick Step. Heeft Lefevere indicaties waarmee hij de twee supertalenten kan vergelijken?

   

  "De waarden die Pogacar toen reed ken ik niet meer van buiten. Maar die zullen op de Bakala Academy nog wel op een server staan. Waarden bepalen natuurlijk ook niet alles, het hoofd doet ook wel wat", knipoogt Lefevere.


  Als Lefevere zou moeten kiezen voor Evenepoel, kiest hij in 2021 dan voor de Tour of voor de Olympische Spelen? "Kunnen ze niet allebei?", vraagt hij zich af. "Afgelopen jaar is alles voor Remco in het water gevallen, door corona en door zijn val. De Giro was ook niet zijn hoofddoel, dat waren de Spelen. Dus alles kan veranderen."

   

  "Ik heb Remco nog niet gehoord, maar na wat hij vandaag gezien heeft zal hij moeilijk tot kalmte aan te manen zijn. Hij leeft van uitdagingen en heeft zulke triggers ook wel nodig."

  Na wat Evenepoel vandaag heeft gezien, zal hij moeilijk in te tomen zijn.

  Patrick Lefevere

  Bakelants: "Als het past moet Remco altijd de Tour rijden"

  Ook collega-renner Jan Bakelants werd aan tafel bij Karl om zijn mening gevraagd. "Over Remco durf ik niets meer te zeggen, want alles wat hij doet, verandert in goud. Voorzichtigheid is wel geboden, want hij moet nog altijd zijn eerste grote ronde rijden."

   

  Als Bakelants zou mogen kiezen, welke ronde zou hij Evenepoel laten rijden? "Als het past in de planning moet hij altijd de Tour rijden. De commerciële belangen en de grandeur zijn gewoon veel groter. In België maken we geen Vive le Vélo over de Giro. Of moet ik zeggen Viva il Giro?"

   

  Het aantal tijdritkilometers zal mogelijk een doorslaggevende factor worden voor Evenepoel in zijn keuze Tour of Giro. "Dit jaar waren er veel tijdritkilometers in de Giro. Ik acht de mannen van de Giro bekwaam om me op te bellen en te zeggen dat ze opnieuw zoveel tijdritkilometers in het parcours zullen steken, als wij Remco de Giro laten rijden", lacht Lefevere.

  Zien we Remco Evenpoel volgend jaar ook in het geel in Frankrijk?

  Bekijk het gesprek aan tafel in Vive le Vélo over Remco Evenepoel: