Ploegleider Allan Peiper glundert bij eindzege Pogacar: "Het hoogtepunt in mijn carrière"

  Ploegleider Alan Peiper wint met Tadej Pogacar de Tour.

  Allan Peiper (60) heeft gisteren de nervositeit ingeruild voor een gevoel van pure blijdschap en emotie. Een jaar nadat hij kanker overwonnen had, wint de ploegleider van UAE-Emirates de Ronde van Frankrijk met Tadej Pogacar.

  Gisterochtend was Allan Peiper ontzettend nerveus over de fietswissel en de materiaalkeuzes. "Als het verkeerd ging, zou het op mijn schouders terechtgekomen zijn", doet hij zijn verhaal bij Sporza.

   

  Maar Tadej Pogacar verraste vriend en vijand tijdens de beslissende tijdrit. De 21-jarige Sloveen won op La Planche des Belles Filles, reed landgenoot Roglic op bijna 2 minuten en zette zo de Tour naar zijn hand. 

   

  "Het voelt ongelofelijk. Ik had nooit gedacht dat de Tour zo zou eindigen", vertelt Peiper. "Ik hoopte halfweg wel dat Tadej een superdag zou hebben en Roglic een beetje minder zou zijn, maar ik had nooit zo'n tijdsverschil voor ogen."

   

  De stress leek op de 21-jarige Sloveen geen vat te hebben. "Het is een speciale jongen. Voor de start was Tadej nog aan het lachen toen de fiets voor de slotrit op de Champs-Elysées werd gemonteerd. Hij zei tegen mij: "Wat doen ze nu met die witte fiets? Denken ze dat ik niet ga winnen?" Het was er "boenk" op", lacht de sympathieke ploegleider, die meeleeft met Jumbo-Visma.

   

  "Die ploeg heeft ongelofelijk sterk gereden. Ik ben de ploegleiders gaan feliciteren, maar vind het jammer voor hen. Roglic droeg 14 dagen de gele trui."

  Jumbo-Visma heeft ongelofelijk sterk gereden. Ik ben de ploegleiders gaan feliciteren.

  Allan Peiper, ploegleider UAE Emirates

  "Op een na belangrijkste gebeurtenis in mijn leven"

  Bij het doorgeven van de tijdsverschillen probeerde Allan Peiper niet te opgewonden te communiceren. "Je moet het tenslotte volhouden tot aan de finish en die laatste 6 kilometer waren echt lastig. Maar Tadej heeft zijn koers goed ingedeeld vanaf de start", vertelt de Australiër, die prima Nederlands praat.

   

  "Ik vond eigenlijk dat het de eerste 13 kilometer niet zo snel ging, maar na de eerste tussentijd zagen we dat het goed zat toen Pogacar kort achter Dumoulin doorkwam."

   

  "Het moet de belangrijkste gebeurtenis in mijn leven zijn, op de geboorte van mijn zoon na. Alleszins het hoogtepunt in mijn wielercarrière."

   

  Deze overwinning wekte veel emoties los bij de 60-jarige Australiër, die nog maar net kanker overwon. "Bij de start in Nice had ik tranen in mijn ogen. Een jaar voordien stond ik als aan de grond genageld. En toch ben ik terug", besluit Peiper met de krop in de keel.

  VIDEO: Peiper knuffelt Pogacar

  Manager: "Zijn strijdlustig gebleven"

  "Dit hadden we alleen mogelijk geacht als Pogacar een superdag had en Roglic niet", reageert Peipers baas Fernandez Matxin. "We focusten ons op de ritzege, maar het is veel meer geworden. Hij doet er de gele, de witte en de bolletjestrui bovenop. Daar zijn we allemaal apetrots op."


  19 ritten lang had Jumbo-Visma de regie in handen en kon Team Emirates alleen maar anticiperen. "Davide Formolo en David de la Cruz zijn zwaar gevallen en Fabio Aru haalde zijn niveau niet", legt Matxin uit. "Dat maakte het niet eenvoudig voor ons en toch bleven we strijdlustig. Het is exact de mentaliteit waar ik van houd."


  Voor Matxin bij Team Emirates aan de slag ging, loodste hij talentvolle renners naar Quick-Step. "Ik heb er 3 prachtige jaren gehad", vertelt de Spanjaard. "Patrick (Lefevere, de manager, red) is een fijne man."


  Binnenkort zal hij het moeten opnemen tegen zijn voormalige werkgever. Kijkt Matxin uit naar het duel Pogacar-Evenepoel? "Die kans zit er dik in, ja. Al vermoed ik dat er nog kapers op de kust zullen zijn", lacht de manager, die het niet vreemd vindt dat de jongeren zo snel scoren.


  "Omdat ze over zoveel data beschikken. Ze weten alles over wattages en het vermogen dat ze moeten trappen om te scoren."

  Een duel Pogacar-Evenepoel? Die kans bestaat, maar er zullen nog kapers op de kust zijn.

  Fernando Matxin, teambaas UAE-Team Emirates

  VIDEO: Dolle vreugde bij het team