Ga naar de inhoud

Lefevere: "Of ik spijt heb dat ik risico niet nam Van Aert te halen? Ja"

Aan tafel in Vive le Vélo werd het onderwerp Van Aert uitvoerig besproken.

Je kan er niet omheen: Wout van Aert heeft in deze Tour opnieuw Jan en alleman verbaasd met zijn waanzinnige capaciteiten. Ook aan tafel in Vive le Vélo vanavond kwam Van Aert ter sprake: "Van Aert kan een grote ronde winnen, maar ook zoveel andere zaken waar hij minder moeite voor moet doen."

Voor dé Belgische smaakmaker in de Tour van 2020 moeten we niet ver kijken: Wout van Aert pakte twee indrukwekkende ritzeges en verbaasde vriend en vijand met beulenwerk in het hooggebergte. 

 

Van Aert kwam vorig jaar terecht bij het Nederlandse Jumbo-Visma, na een ware transfersoap met zijn vorige team Veranda's Willems-Crelan, het voormalige team van Nick Nuyens.

Lefevere: "Normaal zou UCI transfer Van Aert niet goedgekeurd hebben"

Baalt Patrick Lefevere vandaag dat hij Van Aert niet in zijn ploeg heeft? "Dat is allemaal larie achteraf natuurlijk. Ik heb destijds met Wout gepraat, maar vergeet niet dat hij een contract had", stipt de teambaas van Deceuninck-Quick Step aan.


"Ik vroeg hem nog of hij me een papier kon voorleggen waarop zou staan dat hij vrij was. Dat kon hij niet. En ik had ooit al eens de saga rond Frank Vandenbroucke meegemaakt toen ik hem ging halen bij Lotto (Domo-Farm Frites, red.)..."


Heeft Patrick Lefevere spijt dat hij het risico niet nam om Van Aert naar zijn ploeg te halen? "Ja. En ik ben niet zo braaf als de mannen van Jumbo. Normaal had de UCI die transfer ook nooit mogen goedkeuren. Maar dit keer deden ze dat wel. Goed voor Jumbo-Visma en goed voor Wout."

Van Aert tijdens de Strade Bianche in 2018, in loondienst van Veranda's Willems-Crelan.

Bakelants: "Van Aert kan grote ronde winnen, maar moet hij dat ook willen?"

Wout van Aert ontdekte dit jaar zichzelf ook als klimmer, met enkele fantastische prestaties in dienst van kopman Roglic, een derde plaats in de Alpenrit naar La Roche-sur-Foron en een vierde plaats in de klimtijdrit.


Het doet de Belgische wielerfan dromen van nog grotere successen in het rondewerk. "Of er nog meer in zit voor Van Aert? Ieder jaar is anders", is Lefevere realistisch. "Gilbert had zijn wonderjaar in 2011, nu heeft Van Aert zijn wonderjaar."


"Ik denk dat Van Aert bij Jumbo-Visma, met die klimtrein, in staat kan gesteld worden om een Tour die op zijn maat geschreven is ook eventueel te winnen", voegt Jan Bakelants daar nog aan toe. "Maar de vraag is: moet hij dat willen?"


"Hij kan zoveel andere dingen winnen, waar hij minder moeite voor moet doen: Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik... Moet hij dan kiezen voor datgene dat minder waarschijnlijk is, terwijl er nog vijf à zes andere doelen zijn die hem minder mentale energie zullen kosten."


Ook Patrick Lefevere twijfelt aan de keuze voor het rondewerk. "Zal hij het ook kunnen als hij vanaf dag één opgescheept wordt met de druk om te moeten winnen die Roglic had in deze Tour? Je ziet vaker dat een underdog in een dienende rol boven zichzelf kan uitstijgen. Dat heeft Wout in deze Tour gedaan."

Hij kan zoveel andere dingen winnen, waar hij minder moeite voor moet doen: Parijs-Roubaix, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik...

Jan Bakelants

Van Aert ontdekte zichzelf als klimmer in deze Tour.

Bakelants: "De steun die Van Aert in deze Tour gaf aan zijn ploeg, verwacht hij straks terug in de klassiekers"

Jan Bakelants kent als trainingsmakker Wout van Aert erg goed. Zit Van Aert goed bij Jumbo-Visma? "Absoluut", vindt de renner. "We moeten alle credits geven aan de staf van de ploeg voor waar Wout nu staat. Het belang van zijn trainer Marc Lamberts is daarin enorm."


Kunnen ze Van Aert 5 jaar lang meenemen in een dienende rol naar de Tour? "Wij bekijken dat allemaal te veel door een Vlaamse bril", zegt Lefevere. "Je kan erover discussiëren hoe de ploeg het ziet en hoe Wout het ziet. Maar wat er onderaan rechts op het loonfiche staat, dat bepaalt wat hij doet."


"Het niveau van steun dat hij in deze Tour aan Roglic heeft gegeven, dat verwacht hij ook terug in de klassiekers, en daarvoor zit hij goed bij Jumbo", vindt Bakelants. "Als dat team zo sterk blijft, zullen de ambities van de ploeg en de persoonlijke ambities van Van Aert nog wel compatibel worden."

Schittert Van Aert straks ook in Roubaix?

Bekijk de discussie in Vive le Vélo rond Van Aert: