Het verhaal van Neilson Powless: de eerste Native American in de Tour

  Powless kende met twee topvijfplaatsen een geslaagd Tourdebuut.

  Morgen bereikt het peloton, na drie weken oorlog op de fiets, Parijs. Zo ook Tourdebutant Neilson Powless (24). De Amerikaan van EF Education First draagt een opvallend verhaal met zich mee: Powless is namelijk de eerste Native American, oftewel inheemse Amerikaan, ooit in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. 

  Hij werd pas laat aan de selectie van EF Education First toegevoegd, maar met twee topvijfplaatsen (in rit 6 en rit 8) kan Neilson Powless alvast terugkijken op een geslaagd Tourdebuut. Een debuut dat ook in zijn thuisland zeker niet onopgemerkt voorbij is gegaan.

   

  Powless is namelijk de eerste inheemse Amerikaan ooit die aan de start stond van de Ronde van Frankrijk. Door zijn sterke prestaties is de jonge klimmer dan ook een belangrijke vertegenwoordiger geworden voor de inheemse gemeenschap in de VS.

  "Ik hoop een rolmodel te zijn voor vele inheemse kinderen"

  Wanneer hij zondag over de streep bolt op de Champs-Elysées, hoopt Powless een sterk signaal af te kunnen leveren. "Ik hoop vooral dat ik een positief rolmodel kan zijn voor de vele jonge inheemse kinderen die tegen een hoop moeten opboksen in ons land", vertelt hij.


  “De Tour uitrijden is een getuigschrift van jaren hard werken en toewijding voor een levensdoel. Ik hoop dat ik kinderen inspireer om zich te richten op hun doelen en ervoor te strijden."


  Ook bij zijn stam, de Oneida Nation in Wisconsin, is men trots op de prestaties van Powless. Zo zegt stamhoofd Tehassi Hill dat Powless bezig is aan een "reis van hoop en inspiratie."


  "Wanneer iemand van onze Oneida gemeenschap in de spotlight staat, gaat dat natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Ik ben er zeker van dat Neilson's prestaties op veel bijeenkomsten besproken worden. Zelf een pandemie deed hem niet wankelen of zijn dromen opgeven", aldus Hill.

  Neilson is bezig aan een reis van hoop en inspiratie.

  Oneida-stamhoofd Tehassi Hill

  In de rit 6, gewonnen door Loetsenko, streed Powless tegen onder andere Greg Van Avermaet om de dagzege.

  "Normaal draag ik altijd een Oneida-symbool bij me"

  De inheemse roots van Powless gaan terug tot zijn grootvader. De man groeide op in het Stockbridge-Munsee Reservaat in Wisconsin en werd later parachutist in het Amerikaanse leger en boksleraar. Als kind zag Neilson hem soms de gebruikelijke rookdansen doen binnen de stam.

   

  "Ik zag hem af en toe dansen", getuigt Powless, "al is het jammer dat ik hem niet meer heb kunnen zien. Hij probeerde me destijds ook enkele jaren tot bokser om te vormen, maar gelukkig vond ik in fietsen wel mijn ding."

   

  Door de late toevoeging van Powless aan de Tourkern had de Amerikaan geen tijd om enkele symbolen toe te voegen aan zijn fiets. Iets wat hij normaal wel doet. "Normaal heb ik een afbeelding van een kralen Oneidariem op mijn fiets of kleren. Ik probeer altijd een symbool dicht bij me te houden. Het is een deel van mij."

  Powless heeft via zijn vader indiaans bloed: