Wilfried Meert: "Duplantis zal leemte opvullen die Bolt achterliet"

  Duplantis verbrak in Rome het wereldrecord polsstokspringen van de legendarische Sergej Boebka.

  Armand Duplantis verbaasde donderdag nog maar eens de atletiekwereld. Met een sprong over 6,15m veegde hij het 26-jaar oude wereldrecord polsstokspringen van Sergej Boebka van tafel. Ook voor atletiekkenner Wilfried Meert was het geen verrassing: "Hij zal nog voor stunts zorgen."

  Gisteren klaarde de nog altijd maar 20-jarige Armand Duplantis wat al even in de lucht hing: met een sprong over 6,15m verbeterde Zweed het legendarische wereldrecord polsstokspringen in open lucht van Sergej Boebka dat al sinds 1994 op de tabellen stond.


  "Het zat er inderdaad aan te komen", trapt Wilfried Meert, voormalig organisator van de Memorial Van Damme, een open deur in. "Als je zijn laatste meetings deze zomer bekeek, dan weet je dat hij in vorm was."


  "6,00m in Monaco, 6,01m in Stockholm, 6,07 in Lausanne en opnieuw 6,00m in Brussel, waar hij ook de 6,15m probeerde en maar nipt miste. Nu is het gebeurd in Rome, waar hij wellicht de perfecte omstandigheden vond."

  De nieuwe Boebka? "Cijfermatig is hij al beter"

  Met de sprong van Duplantis ziet de legendarische Sergej Boebka nu ook zijn outdoorrecord verbeterd worden. Zijn indoorrecord werd in 2014 al verbeterd door Renaud Lavillenie en werd begin dit jaar nog wat scherper gesteld door, u raadt het goed, Mondo Duplantis.

   

  "Als een record maar liefst 25 jaar blijft staan, dan weet je dat het een solide record is. Dat is alleen voor superkampioenen weggelegd. Ik herinner me goed toen Boebka in '94 dat record sprong in Sestriere, in de Italiaanse Alpen op hoogte."

   

  "Achteraf werd dat soms wat gerelativeerd omdat het op hoogte was gesprongen, al vergaten de mensen dat hij daarvoor op zeeniveau ook al enkele keren dichtbij was gekomen. Boebka was echt een superkampioen."

   

  Is met Duplantis de nieuwe Boebka definitief opgestaan? "Cijfermatig staat hij nu al boven Boebka, want hij heeft de WR's indoor en outdoor al te pakken. Al is Boebka wel een levende legende van de sport: hij sprong 47 keer 6 meter of hoger. Om die fenomenale regelmatigheid te kunnen evenaren, is er voor Duplantis nog wat werk."

  Duplantis heeft het klaargespeeld: hij verbreekt het 26-jaar oude record van Sergej Boebka.

  "Duplantis wordt de atletiekster van dit decennium"

  Duplantis brak bij het grote publiek op 18-jarige leeftijd met goud op het EK in 2018 en een sprong over 6,05m. Nu, twee jaar later, verbaast hij opnieuw de wereld met een fabelachtig wereldrecord, op nog altijd maar 20-jarige leeftijd.

   
  "In 2015 werd hij al wereldkampioen bij de U18 en in 2018 werd hij wereldkampioen bij de junioren. Hij heeft gestaag gebouwd aan zijn carrière. Bovendien zit het ook in de genen. Zijn vader sprong ooit over 5,80 en zijn moeder was een zevenkampster. Hij heeft het van kleinsaf met de paplepel meegekregen en is zelf heel ambitieus."

  "Bolt was de ster van het voorbije decennium, Duplantis zal wellicht de ster worden van het komende decennium", voorspelt Meert.

  Met het WR van 6,15m zit Duplantis wellicht nog lang niet aan zijn plafond. Breekt hij straks ook de barrière van 6,20m? "Dat denk ik wel. Sommige spreken zelfs van 6,30m. Als je ziet hoeveel marge hij gisteren had bij de sprong, dan kan zelfs vandaag op een goede dag al 6,20m springen."


  "Technisch springt hij perfect. Hij is met zijn 1,81m ook goed gebouwd. Hij is van kinds af goed begeleid door zijn vader. Hij is snel, lenig en heeft de nodige kracht: hij heeft alle wapens om voor nieuwe stunts te zorgen de komende jaren."


  "Bovendien heeft hij ook de goede uitstraling. Hij is goedlachs en staat met de voeten op de grond. Hij zal de leemte invullen die Bolt achterliet in de atletieksport, al is hij wel een totaal ander type. Bolt was de ster van het voorbije decennium, Duplantis zal wellicht de ster worden van het komende decennium."

  Of hij de barrière van 6,20m zal breken? Sommigen spreken zelfs van 6,30m.

  Wilfried Meert

  "Misschien springt Broeders vroeg of laat wel over 6,00m"

  Naast het wereldrecord van Mondo Duplantis was er ook een knappe Belgische prestatie te noteren in Rome. Ben Broeders sprong over 5,80m en verbeterde daarmee het Belgische record.

   

  "Broeders behoort ook tot die nieuwe generatie polsstokspringers. Hij was al Europees kampioen bij de beloften. De voorbije winter sprong hij ook al tweemaal over 5,80m in zaal. Hij is nu een heel regelmatig seizoen aan het springen en staat ook regelmatig op het podium in de Diamond League."

   

  "Hij is heel erg gedreven dus verwacht ik dat we hem ook nog mooie dingen gaan zien. Misschien springt hij vroeg of laat wel eens over 6 meter. Laat het ons alvast hopen", besluit Meert.

  Broeders bracht in Rome het BR in het polsstokspringen (outdoor) op 5,80m.