Alles uit de kast straks: "Wij kunnen met Pogacar in 7 seconden van fiets wisselen"

  Kan Pogacar zijn landgenoot Roglic aftroeven in de klimtijdrit?

  Met de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles krijgen de klassementsrenners in de Tour vandaag een laatste kans om het verschil te maken. Niet alleen een stel goede benen, maar ook de materiaalkeuze kan bepalend zijn. "Wij hebben beslist dat Pogacar zal wisselen van fiets", zegt Allan Peiper, ploegleider bij UAE Team Emirates.

  Wel of niet van fiets wisselen tijdens de klimtijdrit? Ook Primoz Roglic ontsnapte gisteren na de finish niet aan de vraag. "Ik zal het morgen op het laatste moment beslissen, ik wil afwachten hoe alles gaat en hoe de omstandigheden zijn", klonk het bij de geletruidrager.

   

  Bij UAE Team Emirates van eerste achtervolger Tadej Pogacar hebben ze de knoop wél al doorgehakt. "Wij hebben beslist dat Pogacar zal wisselen van fiets", zegt ploegleider Allan Peiper.

   

  "We zijn 2 keer naar La Planche des Belles Filles geweest. We hebben meerdere malen het parcours gereden, simulaties en fietswissels gedaan, het materieel bekeken. We zijn voorbereid qua materiaal en zullen een fietswissel doen.”

  Als je een wissel doet op het traagste punt, op het steilste stuk, is het verlies van momentum minimaal. 

  Is het dan geen optie om niet te wisselen van fiets? "Dat is zeker ook een optie. Maar er spelen 2 dingen een rol: je draagt minstens 1,3 kg meer omhoog voor de meeste ploegen. Bovendien heb je over 20 dagen al misschien 25.000 klimmende meters gedaan. En die houding is helemaal anders dan op een tijdritfiets. Dat maakt ook een verschil."

  "Als je een wissel doet op het traagste punt, op het steilste stuk, is het verlies van momentum minimaal. Maar dan moet je hopen op een naadloze wissel om niet echt tijd te verliezen.”
   

  Dankzij de voorbereidingen zou dat moeten lukken bij UAE. "Wij kunnen van fiets wisselen in 7 seconden. We gaan dat opnieuw proberen. Door de stress kan er natuurlijk iets bijkomen. Maar als we rustig blijven, moet het wel lukken.”

  "Ik verwacht niet dat Roglic zal breken"

  Pogacar volgt in de stand op 57 seconden van Roglic. Hoe groot is het geloof bij UAE Team Emirates dan hun poulain nog tijd kan terugpakken? "Wat tijd terugpakken is geen probleem. 57 seconden, dat is het probleem."

   

  "Kijk: in het beste geval hebben we een kans om de rit te winnen. Hij staat op 2 punten van bergkoning Carapaz. Als de rest meevalt, wordt het een spannende tijdrit."

   

  "Maar Roglic is de toprenner in een topconditie. Hij heeft geen enkel moment van zwakte getoond. Ik verwacht niet dat hij zal breken. Het zou mooi zijn dat het een mooie strijd wordt.”

   

  Veel zal natuurlijk afhangen van hoe fris Pogacar zich nog voelt na 3 weken Tour. “Donderdagavond zei hij dat hij zich in rit 18 beter voelde dan in rit 17. Dat geeft vertrouwen dat hij voor de tijdrit op volle toeren zal zijn.”  

  De Cauwer: "Klimfiets met tijdritstuur is de beste oplossing"

  Ook bij onze commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer was de fietswissel een gespreksonderwerp. De Cauwer betwijfelt of wisselen van fiets wel zo'n goed idee is.

   

  "Als je de tijdrit gaat verkennen moet je berekenen hoeveel tijd je nodig hebt om te wisselen. Wat doet dat met je benen? Krijg je daar een klap van? Je gaat sowieso al 10 seconden verliezen door te wisselen en in hoeverre ga je dan onmiddellijk weer vertrekken met het juiste gevoel?"

   

  "Misschien moet je dan toch maar starten met een soort tussenoplossing. Een klimfiets met daarop een tijdritstuur gemonteerd. Dat lijkt mij misschien nog wel de beste oplossing."

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar