Sporza Dox: waarom is de gele trui in de Tour de France geel?

  De Ronde van Frankrijk is de hoogmis van het wielrennen en de opperpriester draagt er sinds jaar en dag een geel kleed. Maar wat is de oorsprong van die gele trui? En waarom kun je de beste sprinter in de Tour herkennen aan een groen shirt? Je komt het allemaal te weten in een nieuwe aflevering van Sporza Dox.

  Het is een van de meest iconische beelden uit de sportgeschiedenis: een renner in een gele trui. Wielervolgers weten meteen dat daar de leider in de Ronde van Frankrijk rijdt.

   

  Al meer dan 100 jaar maakt die gele trui deel uit van het Tourpeloton. Maar waarom werd dat shirt plots in het leven geroepen en wat heeft de politieke situatie in Frankrijk met de kleur ervan te maken?

   

  Dat en nog veel meer kom je te weten in een nieuwe aflevering van onze YouTube-serie Sporza Dox. Welke hardnekkige misverstanden doen er bijvoorbeeld de ronde over het ontstaan van de groene trui en bolletjestrui? En waarom ligt Eddy Merckx aan de oorsprong van de witte trui, zonder hem zelf ooit te winnen?