"Het verschil tussen Bayern en de rest is nog altijd redelijk groot"

  Kan Dortmund Bayern München naar de kroon steken?

  De Bundesliga trekt zich vrijdagavond weer op gang. De wedstrijd tussen kampioen Bayern München en Schalke 04 is de opener van het nieuwe seizoen in Duitsland. Wat mogen fans van de Bundesliga dit seizoen verwachten? Sporza vroeg het aan Bundesliga-kenner en voetbalcommentator Luc van Doorslaer.

  "Bayern is favoriet, dat zal niemand verbazen"

  Krijgen we opnieuw een tweestrijd Bayern-Dortmund dit seizoen? "Vorig seizoen hadden we een beetje een strijd met zijn drieën", merkt Luc van Doorslaer op. "Leipzig was immers de herfstkampioen. Maar Bayern is uiteraard opnieuw de titelfavoriet. Dat zal niemand verbazen."

   

  "Huurling Ivan Perisic is vervangen door Leroy Sané, dat is zeker een versterking. Coutinho is teruggekeerd naar Barcelona, maar dat is nauwelijks een verlies. Hij speelde weinig."

   

  "Het vertrek van Thiago is wel een andere zaak. In het begin onder Flick speelde hij niet vaak, maar in de Champions League-apotheose in Lissabon was hij wel sterk."

   

  "Ook David Alaba heeft zijn contract nog altijd niet verlengd trouwens. Mochten zowel Thiago als Alaba nog verdwijnen, dan zal Bayern toch even moeten nadenken hoe het het vertrek van twee Europese toppers moet compenseren."

   

  "Voorlopig hoor je maar weinig namen noemen van mogelijke opvolgers. Al is Bayern er in het verleden wel al vaker in geslaagd om plots met een grote transfer uit te pakken. Zij zullen een eventueel vertrek van een sterkhouder niet zomaar laten gebeuren."

  Titelverdediger Bayern is ook nu weer de grote favoriet.

  "Bayern is Europese top, de rest is Europese subtop"

  Dortmund lijkt de belangrijkste uitdager voor Bayern. "Het is te hopen dat Dortmund of Leipzig langer kunnen concurreren met Bayern. Maar Bayern is wel Europese top. De concurrentie is Europese subtop. Het verschil is nog altijd redelijk groot", denkt Van Doorslaer.

   

  Leizpig moest topschutter Timo Werner laten gaan. "Het is spijtig dat zo'n smaakmaker de Bundesliga verlaat, net als Kai Havertz bij Leverkusen. Zo zie je maar dat de Bundesliga qua geld nog altijd moet onderdoen voor de Premier League."

   

  "Ik vind het jammer dat de toppers uit de 2e competitie in Europa naar de 1e competitie gaan. Anderzijds: er is zoveel talent in Duitsland dat we aan het einde van het seizoen wellicht weer enkele nieuwe jongens ontdekt zullen hebben."

  Meunier is een prima voetballer, maar moet met Hakimi wel iemand vervangen die sterker was dan hij. Dat is op zich geen versterking voor Dortmund.

  Luc van Doorslaer

  Wat mogen we verwachten van Dortmund en zijn 3 Rode Duivels? "Thorgan Hazard, Thomas Meunier en Axel Witsel zullen natuurlijk heel veel gaan spelen", verwacht Luc van Doorslaer.

   

  "Meunier is een prima voetballer, maar moet met Hakimi wel iemand vervangen die nog sterker was dan hij, zeker aanvallend. Dat is op zich dus geen versterking. Een morele versterking is wel dat Jadon Sancho gebleven is. Iedereen had verwacht dat de Engelsman zou vertrekken."

   

  "Met de jongeren Reinier en Bellingham heeft Dortmund weer 2 toptalenten gehaald. Dat doen ze graag. Die jongens hebben talent te over en zijn wereldtoppers in wording. Als het lukt, heeft Dortmund zich versterkt, maar het is altijd een beetje een risico."

  Dortmund plukte het Engelse toptalent Jude Bellingham weg bij Birmingham.

  "Hertha heeft kern om mee te strijden voor Europees voetbal"

  Er loopt voorts nog wel wat bekend volk rond in de Bundesliga. "Koen Casteels doet het bij Wolfsburg al vele jaren heel degelijk. Hij wordt gezien als een van de beste keepers in Duitsland, de nummer 4 of 5. Op hem kun je bouwen. Hij zal altijd een heel degelijk niveau halen."

   

  "Sebastiaan Bornauw was vorig seizoen bij Keulen een aangename verrassing. Hij deed het heel goed en scoorde ook regelmatig. Hopelijk blijft dat zo."

   

  Bij Hertha Berlijn heb je Dedryck Boyata en Dodi Lukebakio. "Ik hoop voor Hertha dat het kan meedoen om de Europese plaatsen. Een stad als Berlijn verdient dat."

   

  "Het zou me plezier doen als Boyata en Lukebakio en alles eromheen eens een goed seizoen draaien, al heb ik ook mijn twijfels. In de Duitse beker werden ze al meteen uitgeschakeld. Nochtans heeft Hertha wel een kern om mee te strijden voor Europees voetbal."

   

  "Bij het Schalke van Benito Raman moeten ze heel erg gaan opletten. Daar kan het wel eens geweldig foutlopen. De club is de voorbije jaren blijkbaar heel slecht bestuurd en zit flink in de problemen. Er zijn nauwelijks nog middelen. Als het wat tegenzit, vrees ik dat ze in de 2e helft van het klassement zullen belanden en hopelijk voor hen niet nog wat dieper."

  Dodi Lukebakio

  "3 of 5 wissels verandert niet erg veel"

  Voetballers hebben komend seizoen een bijzonder druk programma en dus mag er in de Bundesliga nog steeds 5x gewisseld worden per wedstrijd. "Daar waren de grote clubs zeker niet op tegen", zegt Luc van Doorslaer.

   

  "Zij hebben natuurlijk de grootste kernen, maar ook wel het drukste programma. Van de andere clubs was er weinig protest."

   

  "Ook zonder die maatregel zou er niet veel veranderen. Het is niet zo dat met maar 3 wissels een kleinere club plots zou gaan concurreren met Bayern of Dortmund."

   

  "Maar het verschil tussen pakweg de top 5 en de rest zou misschien wel een stukje groter kunnen worden. De Bundesliga stond er een beetje voor bekend dat iedereen van iedereen kan winnen. Misschien wordt dat element nu wel wat afgezwakt en dat zou jammer zijn."

  Het is niet zo dat met maar 3 wissels een kleinere club plots zou gaan concurreren met Bayern of Dortmund.

  Luc van Doorslaer

  "Mondjesmaat toeschouwers in Bundesliga"

  Welke invloed zal het coronavirus nog hebben dit seizoen? "Voor de Bundesliga is het natuurlijk een voordeel dat ze na de coronabreak als eerste opnieuw begonnen zijn. Die spelers hebben dan toch op zijn minst een paar weken extra vakantie gehad, behalve dan de spelers die in augustus nog de Champions League gespeeld hebben in Lissabon."

   

  "Een van de aantrekkelijkste dingen aan de Bundesliga is natuurlijk wel dat ze de volste stadions hebben in Europa, misschien zelfs in de wereld. Het is wel een groot verschil om dan te moeten kijken naar wedstrijden zonder publiek."

   

  "In Duitsland gaan ze wel stilaan beginnen om mondjesmaat weer toeschouwers binnen te laten. Dat wordt min of meer regionaal beslist, maar wel in overleg met de deelstaten. Er zal zo'n 20% van de stadioncapaciteit toegelaten worden. Bij een stadion voor 80.000 toeschouwers is dat toch al iets."

   

  "Hopelijk verandert dat snel. Op televisie wordt dat wel aangepast met supportersgeluid, maar dat blijft toch een beetje gekunsteld. Het is toch altijd plezierig wanneer de fans écht in het stadion zitten, zeker in de Bundesliga."

  Een volle Allianz Arena is nog niet voor meteen.