Hoe overleven sprinters de Alpen? "Rekenen met de vermogenmeters"

  De sprinters staan voor twee belangrijke examens in de bergen. Groene trui Sam Bennett moet zelfs op 2 fronten strijden: zijn truitje verdedigen tegen Peter Sagan en de monsterklimmen overleven. Hoe zullen ze dat doen?

  Sam Bennett heeft nog altijd een vrij riante voorsprong in het puntenklassement, maar toch zit hij nog lang niet op rozen. Niet alleen heeft Peter Sagan de strijd om het groen nog niet opgegeven, maar hij moet ook nog 2 keer binnen tijd zien binnen te geraken.

   

  Tom Steels kent de tactiek: "Niet nadenken en gewoon duwen", lacht hij. "Devenyns en Declercq bepalen op de beklimmingen het tempo en hij moet gewoon volgen."

   

  Niet alleen voor de dagzege wordt vandaag strijd geleverd, ook in de achtergrond wordt er vaak gevochten om binnen tijd binnen te komen. "Je berekent hoeveel je op de cols mag verliezen. Het voordeel van de vermogenmeters is dat je weet hoeveel je moet trappen om binnen tijd binnen te komen."

   

  "Ik verwacht dat de winnaar vandaag een gemiddelde van ongeveer 36 km/u zal halen. Dat betekent dat je tussen de 35 en 40 minuten mag verliezen."

   

  "Bennett is naarmate de Tour vordert wel steeds verbeterd. Hij heeft één mindere dag gekend, maar het gevecht voor groen heeft hem vertrouwen gegeven. Hij apprecieert ook dat de mensen allemaal voor hem werken. Vandaag zou geen probleem mogen zijn, morgen wordt wat anders."

  De Buyst: "Ewan had het al paar keer lastig, maar we hebben het telkens gered"

  Caleb Ewan bezorgde Lotto-Soudal al 2 ritzeges en kan in Parijs zijn totaal van 3 van vorig jaar nog evenaren. Maar de Australiër maakte geen geweldige indruk bergop de voorbije dagen.

   

  "Gisteren loste hij iets te vroeg. Dat is al een paar keer zo geweest. Maar tot nu toe hebben we het onder controle", zegt zijn loods Jasper De Buyst.

   

  "Vandaag wordt wel een moeilijke dag, al is de aanloop nog vrij vlak. Dat is morgen anders, wanneer het de hele tijd op en af is. We starten met de overtuiging dat we erdoor zullen geraken. Hij heeft het al een paar keer moeilijk gehad en het telkens gered."

   

  Mocht Ewan het niet halen, overweegt De Buyst om er dan zelf ook uit te stappen? "Het heeft weinig zin om dan nog anoniem voort te rijden. Ewan heeft onze ploeg licht gegeven. Hij heeft 2 ritten gewonnen en kan nog voor een 3e zorgen."