Snelders ziet nog hopen werk bij AA Gent: "11 eilandjes op een veld"

  Wim De Decker zal zijn mouwen nog wat verder mogen opstropen.

  De kwalificatie voor de laatste voorronde van de Champions League is een stevige opsteker voor AA Gent, maar kersvers hoofdcoach Wim De Decker heeft nog heel wat werk voor de boeg.  "Er staat nu geen ploeg en het is niet eenvoudig om daar een hecht blok van te smeden", zegt analist Eddy Snelders.

  AA Gent heeft het vertrek van Laszlo Bölöni verteerd met een overwinning tegen Rapid Wien, de eerste horde op weg naar de groepsfase van de Champions League. "Dat is het enige enorme positieve punt", zegt Snelders.

   

  "De kwalificatie voor de volgende ronde is een feit. Het was een ongelofelijke ramp geweest als de Europese ambities nu al gefnuikt waren. De eerste haalbare klip omzeilen is gelukt."

   

  "Maar voor de rest onthouden we toch veel negatieve elementen. De ploeg is op zoek naar zichzelf. Er zijn geen automatismen, de spelers voelen elkaar niet aan. Het zijn 11 eilandjes op een veld. Ze creëerden geen enkele degelijke doelkans, geen enkele goede combinatie."

   De ploeg is op zoek naar zichzelf. Er zijn geen automatismen, de spelers voelen elkaar niet aan

  "In de tweede helft moest de Oostenrijke doelman geen bal pakken. Dat zegt genoeg. Gent moet opnieuw in volle opbouw, want het vertrouwen is ver zoek. Er hangen nog veel kopjes naar beneden en het is niet gemakkelijk om dat recht te zetten."


  "Ook de defensie was heel wankel. Ze voelen elkaar niet in. Ze gaven een onzekere indruk en waren heel zwak in het uitvoetballen. Het leek alsof ze voor de eerste keer samen speelden. Een spiegelbeeld van de hele ploeg. Een gebrek aan zelfvertrouwen is typisch voor een ploeg die niet draait."

  "Odjidja zal pas functioneren binnen een stabiel elftal"

  Heeft Vadis Odjidja, de motor op het middenveld, de sleutel in handen om de ploeg weer te laten draaien? "Nu stonden er elf spelers onsamenhangend naast elkaar", zegt Snelders.

   

  "Het is niet eenvoudig om daar een hecht blok van te smeden. En pas daarna kan je denken aan creatief voetbal. Odjidja kan een meerwaarde brengen, maar hij zal pas functioneren binnen een stabiel elftal."

   

  "Het is duidelijk dat Gent moeite heeft om Jonathan David te vervangen, een speler die het verschil kon maken met 1 of 2 acties. Alle spelers die nu zijn gekomen, kunnen die leemte niet opvullen."

  Niklas Dorsch is een van de zomeraanwinsten van Gent.

  "De Decker moet uit het keurslijf van hulptrainer"

  Wim De Decker, die het vertrouwen krijgt als hoofdtrainer, heeft dus nog een hoop werk. Tegen Rapid Wien greep hij alvast terug naar het systeem van voorganger Jess Thorup. "Dat is het systeem dat de spelers ook het beste ligt en waarvoor de meesten zijn gehaald."

   

  "Maar ook in de eerste wedstrijden onder Thorup draaide het nog niet. Gent zal niet ineens sprankelend voetbal brengen. De Decker zal daaraan moeten werken. De spelers moeten vertrouwen tanken, oefenen op looplijnen..."

  Gent zal niet ineens sprankelend voetbal brengen. De Decker zal daaraan moeten werken.

  "Er is nog geen cohesie in de groep. Als dat beter zit, zal je merken dat het beter wordt. De Decker moet tijd krijgen van het bestuur. Hij heeft bij Antwerp al bewezen dat hij voetbalhersens heeft."


  "Hij moet gewoon opletten dat hij geen vriend blijft van de spelers. Hij moet uit het keurslijf van hulptrainer en moet de spelers kunnen wijzen op hun plichten.